Teatrul de Stat Constanța, adept al realității virtuale. „Jocuri în curtea din spate“, disponibil în format VR360

La fix un an de la premieră, spectacolul Teatrului de Stat Constanța „Jocuri în curtea din spate“, de Edna Mazya, în regia Dianei Mititelu, a fost adaptat integral în format VR360. Acesta poate fi urmărit de acasă, începând din 28 februarie, cu ajutorul unui căști VR (Virtual Reality – realitate virtuală), astfel încât cel care îl vede poate experimenta senzația de a fi „în mijlocul acțiunii“, ca și cum ar fi pe scenă și ar putea privi în jurul său. 

Deși realitatea virtuală este un concept pe care îl cunoaștem asociat cu jocurile pe calculator, sfera de aplicabilitate este deosebit de vastă, iar mintea umană poate adapta conceptul în funcție de necesitățile ce se ivesc – în cazul nostru, necesitatea de a ajunge la public, oferind experiențe cât mai aproape de cele pe care le oferă spectacolul live“, au precizat reprezentanții Teatrului de Stat Constanța în cadrul unui comunicat de presă.

Bilete

Spectacolul „Jocuri în curtea din spate“, în format VR360, este disponibil pe platforma www.teatruvr.ro, prin achitarea unui bilet.

Pentru cei care dețin cască sau ochelari VR, prețul unui bilet este de 40 lei. Ceilalți care sunt interesați să experimenteze realitatea virtuală pot cumpăra pachetul promo de 70 lei, care conține, în plus față de accesul la spectacol, ochelari VR EBODA Avatar II.

„Pentru ajutor în utilizarea căștii/ochelarilor sau pentru a înțelege mai bine cum poate fi accesat playlist-ul de spectacol, site-ul oferă un tutorial video“, a mai menționat echipa teatrului constănțean.

VR-ul, o soluție binevenită

Spectacolul „Jocuri în curtea din spate“, care are la bază un caz real cutremurător – un viol -, petrecut în vara anului 1988, într-un kibbutz din nordul Israelului, este disponibil în cinci episoade: I – „Dvori Mahnes“, II – „Ea a cerut-o“, III – „De ce n-ai țipat?“, IV – „Baba Oarba“ și V – „Nevinovat – date fiind probele insuficiente“.

Cred că VR-ul va deveni modalitatea principală de a conserva un spectacol și mă bucur că «Jocuri în curtea din spate» va fi păstrat astfel“, spune regizoarea Diana Mititelu.

De asemenea, actorii, ca și ceilalți membri ai echipei implicați în producția spectacolului, consideră că teatrul în format VR este soluția perfectă pentru timpurile pe care le trăim, când distanțarea socială a devenit normă.

Am fost foarte încântat la auzul veștii că spectacolul va fi filmat în regim VR, pentru că mi se pare soluția optimă pentru vremurile în care trăim. Practic, în contextul distanțării sociale și al teatrelor închise, VR-ul te introduce în «sufletul» spectacolului obligându-te să participi activi, dar lăsându-ți răgaz să te bucuri de experiența de a exista și la jumătate de metru de personaje“, spune actorul Ștefan Mihai.

Teatrul de Stat Constanța este a doua instituție de spectacole din țară, după Teatrul „Andrei Mureșanu“ din Sfântu Gheorghe, care și-a adaptat una dintre producții pentru realitatea virtuală.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *