Anghel Saligny, omagiat la Constanța printr-o expoziție foto-documentară itinerantă

Expoziția foto-documentară „În lumina culturii – opera lui Anghel Saligny“ își continuă periplul prin țară. După ce a fost vernisată la Cernavodă, acolo unde există celebrul pod peste Dunăre proiectat de marele inginer și inventator român, expoziția va poposi la Constanța, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, în perioada 1-15 martie.

Vernisajul este programat luni, 1 martie, de la ora 14.00, în aula „Adrian Rădulescu“ a muzeului tomitan.

Evenimentul este inclus în cadrul proiectului național „Valori și modele naționale în educația românească“, care a debutat la Biblioteca Academiei Române, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în 15 ianuarie 2021, și va continua în alte patru  orașe din țară la Galați, Brăila și Târgu Ocna, Iași, localități în care se află construcții cu valoare de patrimoniu realizate de Anghel Saligny.

În cadrul expoziției vor fi prezentate schiţe ale teledinamicului de la Târgu Ocna, imagini ale Podului de la Cernavodă, ale Pavilionului Regal din Portul Constanţa, dar şi ale silozurilor din porturile Constanţa, Galaţi şi Brăila.

„Vă vor aminti poveştile Podului Carol I de la Cernavodă, Cuibului Reginei, Tunelului Anghel Saligny Palas-Constanţa şi despre scrisori din Colecţia de Manuscrise a Academiei Române, lt. colonel (r) Cornelia Prioteasa – preşedintele Asociaţiei pentru educaţie socio-emoţională „Combat Stress RO”, curatorul evenimentului, Lavinia Dumitraşcu – cercetător la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, ing. Mircea Dorobanţu – director al Muzeului CFR, George Varsami – custode al Muzeului Portului Constanţa“, transmit organizatorii.

Manifestarea culturală se desfășoară sub egida Bibliotecii Academiei Române și este organizată de Asociația pentru educație socio-emoțională Combat Stress RO, în colaborare cu CMuzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Portului Constanța, Muzeul CFR Bucureşti, Casa de Cultură „I.D. Chirescu“ Cernavoda, Societatea Naţională a Sării SALROM – Sucursala Târgu Ocna, Asociaţia Psiterra din Iaşi şi Televiziunea ACUM TV – Bacău.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *