Lavinia Dumitrașcu: „Deși suntem în plină pandemie, noi sărbătorim România, aproape ca în fiecare an“

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța  (MINAC), Ziua Națională a României va fi sărbătorită, anul acesta, online. Lecția deschisă din Aula „Adrian Rădulescu“ va fi înlocuită cu o „Lecție de istorie“ online care va consta în premierea elevilor participanți la Concursul de eseuri „1 Decembrie 1918 -1 Decembrie 2020, Uniți în cuget și simțire românească“.

În fiecare an, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, la instituții de învățământ, în mass-media am sărbătorit Ziua Națională. Mi-e dor de Aula «Adrian Rădulescu» plină ochi de copii îmbrăcați în costume populare de sărbătoare. Mi-e dor de glasurile lor pline de emoție răsunând în discursuri, în cântece, în poezii, de pașii lor mici bătând parchetul în jocuri populare. Mi-e dor de «îmbrățișările de grup», de cele individuale… mi-e dor.

Deși suntem în plină pandemie, noi sărbătorim România, aproape ca în fiecare an. Pentru că sentimentul acela de iubire, de respect și de recunoștință față de Țară și eroii ei nu poate fi înlăturat de nimic. Acela vine din rădăcinile noastre, e adânc dăltuit în inimă și în suflet. Și avem datoria de a-l transmite, în continuare, generațiilor viitoare. Împreună cu Inspectoratul Județean Constanța, cu Societatea de Științe Istorice din România – filiala Constanța, cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și, mai ales cu și pentru copiii din multe școli din municipiu și județ, ne vom întâlni, online, la o «Lecție de istorie», vom dărui  elevilor Adulților le vom aminti, în emisiuni, că istoria noastră ne obligă să stăm cu fruntea sus în fața oricui și că suntem și vom fi datori neamului nostru, românesc.

La mulți ani, România mea, a noastră! La mulți ani, dragii mei români! Și să ne dea Dumnezeu sănătate. Nouă și Țării“, a transmis muzeograful MINAC, dr. Lavinia Dumitrașcu, președinte al filialei Dobrogea a Societății de Științe Istorice din România.

Lecția de istorie pe scurt

Pe 1 decembrie 1918 s-a finalizat un proces, început cu «Mica Unire» dintre Țara Românească și Modova, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza (24 ianuarie 1859), urmat de revenirea Dobrogei la Țară (14 noiembrie 1878) și culminând cu „Marea Unire” de la Alba Iulia, când Basarabia, Bucovina și Transilvania reîntregesc România.

Românilor nu li s-a făcut nicio concesie în acest sens și nici nu li s-a dat nimic de pomană. La 1859, Marile Puteri au fost puse în fața faptului împlinit și oameni politici naționaliști = majoritatea luptători în Revoluția de la 1848-1849 – s-au zbătut pentru recunoașterea unirii, dorită de toți românii; în cazul revenirii Dobrogei și, mai târziu a Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei la Țară, sângele românilor a curs șuvoaie în luptele din Războiul de Independență și în Primul Război Mondial și, din nou, clasa politică românească a știut cum să impună dorința de veacuri ale neamului român.

Din păcate, povestea de vis a România «dodoloață» s-a prăbușit prin dictate impuse de Marile Puteri“, a subliniat dr. Lavinia Dumitrașcu.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *