Teatrologul Anaid Tavitian și actrița Agatha Nicolau, față în față cu publicul constănțean

Constănțenii care iubesc teatrul sunt invitați sâmbătă, 18 iunie, de la ora 11.00, în aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ la o întâlnire de suflet cu teatrologul Anaid Tavitian și invitații săi, prilejuită de lansarea de carte în prim-planul căreia se află actrița Agatha Nicolau, care, pe 8 februarie, a împlinit 82 de ani.

Volumul „Agatha Nicolau – din dragoste”, ediție îngrijită de teatrologul Anaid Tavitian, a apărut anul acesta la Editura Ararat. Evenimentul editorial se desfășoară sub egida Uniunii Armenilor din România, sucursala Constanţa.

Alături de Anaid Tavitian și Agatha Nicolau vor sta, pentru a vorbi despre antologia teatrologică, dr. Corina Mihaela Apostoleanu din partea gazdelor, jurnalista Steliana Bajdechi și preşedintele Uniunii Armenilor din România, sucursala Constanţa, medicul Liviu Merdinian.

În semn de prețuire, studenţii Betty Blumetti, Tudor Cioboteanu, Marius Costea, Laurenţiu Cotan, Andreea Duţă, Teodora Parpală, Leticia Ţuţuianu, Constantin Stochiţă și Ştefania Trofin de la Universitatea „Ovidius“ din Constanța, Facultatea de Arte (clasa prof. univ. dr. Vasile Gherghilescu, lect. univ. dr. Clara Ghiuvelechian, asist. univ. dr. Daniela Dumitrescu) vor susține un recital.  Evenimentul va fi prezentat de actorul Dan Cojocaru.

„La Constanţa am început să zbor“

Una dintre actriţele de renume ale scenei româneşti revine la Constanţa, de această dată în calitate de eroină a unui volum omagial, „Aghata Nicolau – Din dragoste”. Volumul este semnat de Anaid Tavitian, remarcabil teatrolog, cu o prestigioasă activitate de secretar literar şi consultant artistic la Teatrul de Stat din Constanţa şi la Teatrul pentru Copii şi Tineret «Căluţul de mare». Cartea a apărut la Editura Ararat, cu sprijinul Uniunii Armenilor din România.

Actor creator, făuritor de teatru, Agatha Nicolau a debutat pe scena Teatrului Naţional din Timişoara, urcând şi pe scena Teatrului  Dramatic din Arad şi a Teatrului Giuleşti/Odeon din Bucureşti.

Prezentă la Constanţa timp de zece stagiuni, Aghata Nicolau a interpretat cu măiestrie şi deosebit talent diferite roluri din dramaturgia românească şi universală. În îndelungata sa carieră a fost distinsă cu numeroase premii şi i-au fost acordate diplome speciale.

Cu ceva vreme în urmă, tot într-o zi din Cireşar, la aniversarea semicentenarului dramaticului constănţean, Aghata Nicolau declara: «La Timişoara m-am suit pe rampa de lansare, la Arad mi s-au cusut aripi pe umeri, la Constanţa am început să zbor». Sunt cuvinte care mărturisesc cu sinceritate că Teatrul de Stat Constanţa este teatrul ei de suflet“, se arată în comunicatul de presă al evenimentului.

Anaid Tavitian și-a mai pus semnătura pe alte două volume dedicate unor personalități care au marcat istoria teatrului constănțean „Eugenia Tărășescu Jianu, scenograf“ (2018) și „Aneta Forna Christu, păpușarul cu suflet de copil“ (2020). Alături de regretata Georgeta Mărtoiu a mai scris volumele: „Thalia Ex Ponto. La cumpăna dintre milenii“ (2001) și „Leac pentru drac. Perle din umorul culiselor” (2004), iar în 2011 a scris o monografie a Teatrului pentru Copii și Tineret, „Metamorfoza unui vis“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *