Comunitatea armeană de la Constanța, în sărbătoare: hramul Bisericii „Sfânta Maria“, madagh și hrisov de binecuvântare pentru Anaid Tavitian

Biserica Armeană „Sfânta Maria“ din Constanța, situată la etajul fostei săli de festivități a școlii armenești din urbea tomitană, o clădire veche de 120 de ani, conform plăcuței de la intrare care îi atestă valoarea de monument istoric, a fost arhiplină, duminică, 21 octombrie. Numărul mare de enoriași, armeni din toată țara, nu doar din Constanța, s-a datorat sărbătorii madagh-ului care coincide cu hramul lăcașului de cult.

Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată, în limba armeană veche, conform tradiției instaurate încă din secolul al V-lea, de către Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian împreună cu preotul paroh Oshakan Khachatryan.

Unul dintre momentele mult așteptate ale madagh-ului din acest an a avut în prim-plan un respectat și prețuit om de cultură al Constanței, care face cinste comunității armene de la Marea Neagră, teatrologul Anaid Tavitian. Aceasta a primit din mâinile episcopului Datev Hagopian „Hrisovul de Binecuvântare și Apreciere Arhierească“ care i-a fost conferit pe 20 iunie 2018, după cum se arată pe documentul înrămat și redactat în limba română.

40 de ani de viață dedicați teatrului constănțean

Emoțiile sunt foarte mari, dar și bucuria este foarte mare. Este o onoare acordarea acestui hrisov de binecuvântare arhierească, mai ales că el vine într-un moment special pentru mine, legat de profesia mea, de cariera mea: anul acesta sărbătoresc 40 de ani de viață dedicați teatrului constănțean. Este în același timp un îndemn pentru mine, o încurajare să-mi continuu proiectele legate de viața culturală a Constanței, dar și de viața culturală și spirituală a comunității din care fac parte și de care sunt foarte mândră. Întotdeauna am spus că sunt mândră că sunt armeancă, sunt mândră că sunt dobrogeancă, ceea ce îmi creează întotdeauna o stare specială de mândrie și de bucurie. Acest hrisov și binecuvântarea arhierească este pentru mine un îndemn și un gând, anume că întotdeauna Dumnezeu este alături de noi, nu ne lasă, ne îndeamnă să fim buni, să fim echilibrați, să mergem înainte și să privim întotdeauna partea plină a paharului și lucrurile frumoase, să găsim bucurie în fiecare clipă pe care o trăim și pe care ne-o lasă Dumnezeu, că avem prieteni, că putem să ne îndeplinim visurile. Așadar, acest hrisov de binecuvântare este pentru mine încă un motiv ca să mergem înainte indiferent de momentele mai grele prin care trecem“, a declarat Anaid Tavitian după primirea hrisovului.

madagh biserica armeana sfanta maria constanta 2018

După Sfânta Liturghie și predică, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian împreună cu părintele paroh Oshakan Khachatryan au săvârșit slujba de binecuvântare și sfințere a madagh-ului, a jerfei pusă înaintea Domnului, constând în pachete cu bucate, care s-a împărțit celor prezenți.

Sărbătoarea comunității armene constănțene a continuat la Hotel Ibis, acolo Uniunea Armenilor din România, sucursala Constanța, a deschis o expoziție de fotografie și a organizat o agapă.

Fotografiile sepia, cele mai multe dintre ele din colecția familiei Tavitian, imprimate pe patru panourim surprind momente importante din viața comunității, inclusiv din viața artistică, școala armeană, precum și sărbătorirea hramului Bisericii Armene „Sfânta Maria“ din Constanța (Madagh).

"Madagh" – Biserica Armeană „Sfânta Maria” Constanța

"Madagh" – Biserica Armeană „Sfânta Maria” Constanța

Geplaatst door Cultura Constanta op Zondag 21 oktober 2018

Sursă foto și video: Cultură Constanța și Facebook – Ter Oshakan Qahana Khachatryan

"Madagh" – Biserica Armeană „Sfânta Maria” Constanța

Geplaatst door Cultura Constanta op Zondag 21 oktober 2018

Share:

One thought on “Comunitatea armeană de la Constanța, în sărbătoare: hramul Bisericii „Sfânta Maria“, madagh și hrisov de binecuvântare pentru Anaid Tavitian

  • 22 octombrie 2018 la 12:38
    Permalink

    Felicitări pentru Anaid Tavitian și pentru comunitatea care își cinstește valorile.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *