Dublă întâlnire cu pianistul Stephan Moller, la Constanța. Recital extraordinar Beethoven și conferință-concert

Pianistul-concertist german Stephan Möller, profesor la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului / Universität für Musik und darstellende Kunst și Conservatorul „Richard Wagner“din Viena, va susține un recital extraordinar la Constanța, alcătuit din  patru mari sonate beethoveniene, în versiune integrală.

Este vorba despre Sonata nr. 17 în Re minor, op. 31 nr. 2 („Sonata Furtuna, cu recitativ’“), Sonata nr. 31  în La bemol major, op. 110,  Sonata nr. 14 în Do diez minor, op. 27 nr. 2  (Quasi una Fantasia „Sonata Lunii“) și Sonata nr. 21 în Do major, op. 53 („Waldstein“).

Expozeul muzicologic va fi asigurat de lect. univ. dr. Andreea Bratu de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius“.

Recitalul „Per aspera ad astra“ va avea loc vineri, 10 iunie, în sala de spectacole a Centrului  Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, în intervalul orar 17.00-19.00, și este inclus în cadrul turneului mondial „Beethoven 32×32“, inițiat în 2020, în care s-au sărbătorit 250 de ani de la nașterea marelui muzician. Turneul presupune 32 de interpretări complete, pe șase continente, ale celor 32 de sonate compuse de Beethoven (1770-1827).

Din cauza contextului pandemic, turneul a fost prelungit în 2021 și 2022. Concertele incluse în cadrul turneului au avut loc în Germania, Polonia, Austria, Albania, Kosovo, Vietnam, Japonia, China, Thailanda, Australia și Africa de Sud. Turneul va continua în Peru, Ecuador, Mexic și Statele Unite ale Americii.

Recitalul „Per aspera ad astra“ este organizat de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Conferință-concert, în engleză 

Tot cu intrare liberă se va desfășura sâmbătă, 11 iunie, de la  ora 15.00, conferința-concert pe care profesorul și pianistul-concertist Stephan Möller o va susține, în limba engleză, la Muzeul de Artă Constanța, în sala „Nicolae Grigorescu“.

Conferința cu exemplificări muzicale pianistice „Beethoven 1802: The Heiligenstadt Testament, the New Way and the three Sonatas Opus 31“se adresează cadrelor didactice, elevilor, studenţilor şi masteranzilor interesaţi, precum si publicului meloman.

Moderatorul şi coordonatorul evenimentului va fi lect. univ. dr. Andreea Bratu.

Conferința este organizată de Facultatea de Arte prin Centrul de  Cercetare Științifică și Creație Artistică „Euxin“.

Pianistul Stephan Möller: „Conform mărturiei profesorului şi compozitorului vienez Carl Czerny, în jurul anului 1802, Ludwig van Beethoven comunică prietenului său Wenzel Krumpholz, violonist de la Opera Curții Imperiale din Viena: nu sunt mulțumit de lucrările mele anterioare, de acum înainte vreau să merg pe o nouă cale! În octombrie 1802, datorită instabilităţii cauzate de starea precară de sănătate, accentuată prin pierderea accelerată a acuităţii auditive, Ludwig van Beethoven, după o scurtă perioadă de recuperare şi odihnă într-o mică localitate situată în apropierea metropolei vieneze, decide să redacteze un document-scrisoare de o însemnătate istorică remarcabilă („Testamentul de la Heiligenstadt“). Beethoven este conştient de ireversibilitatea deteriorării stării fizice, care conducea indirect şi la conştientizarea unor schimbări în comportamentul său, devenit din ce în ce mai bizar, schimbări datorate dificultăţilor de comunicare cu semenii săi. Acest moment de confesiune, este o declaraţie adresată umanităţii, de a se dedica întru totul artei muzicale, pentru a lăsa întregii lumi, capodopere muzicale care să poată transforma, din punct de vedere evolutiv, limbajul muzical al epocii sale. Aceasta perioadă, se va deschide prin compunerea celor Trei Sonate pentru Fortepiano, opus 31. Ȋn dorinţa neclintită de a depăşi dificultăţi fizice şi sociale, abordarea filozofică, idealist-romantică, în spiritul scrierilor idolului său Friedrich Schiller, va îmbrăca forma unui angajament total, într-o perpetuă luptă eroică cu încercările destinului necruţător. Ȋncă din anul 1801, îi scrie prietenului său, medicul Franz G.  Wegeler: Soarta nu mă va doborî niciodată!“.

Share:

One thought on “Dublă întâlnire cu pianistul Stephan Moller, la Constanța. Recital extraordinar Beethoven și conferință-concert

  • 8 iunie 2022 la 11:19
    Permalink

    Ca fost constantean, urmaresc viaya artitica si culturală ,felicit si doresc succes celor, care incearca să facă din Constanţa un oraş de elită.
    Cu drag
    Dr. N. Voiculescu
    Duesseldorf

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *