„Suburbia“, un spectacol cu, despre și pentru tineri, în premieră la Teatrul „Căluțul de mare“

La Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“ s-a lucrat intens în ultima lună, pentru cea mai nouă premieră: „Suburbia“, un spectacol pentru tineri, pus în scenă de regizorul Aurel Palade, după o piesă a scriitorului american de origine armeană Eric Bogosian.

Repetițiile au ajuns la final, deoarece vineri, 3 decembrie, de la ora 18.00, spectacolul se va juca în avanpremieră, pentru ca a doua zi, pe 4 decembrie, tot de la ora 18.00, să fie prezentată premiera. Biletele pentru ambele reprezentații s-au epuizat deja.

La 15 ani de la punerea în scenă a piesei „Suburbia“ la Teatrul de Comedie din București, montare pentru care a fost și distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în cadrul Festivalului „Comedia Ține la TINEeri“, Aurel Palade, în prezent manager al Teatrului „Căluțul de mare“, revine la textul lui Bogosian. Ca și atunci, în 2006, scenografia „Suburbiei“, „ediția 2021“, este semnată de Elena Cozlovschi, premiată în cadrul aceluiași festival.

Asistent de scenografie pentru „Suburbia“ este Andreea Burlacu.  Asistența de regie, mișcarea scenică și coregrafia sunt semnate de Alice Safta, iar compoziția și ilustrația muzicală îi aparțin lui Erin Dăneț. Filmarea video și montajul sunt realizate de Andrei Chișa, iar de traducerea textului s-a ocupat Sergiu Bucur.

suburbia aurel palade teatrul calutul de mare constanta 2

„Suburbia“ este un spectacol cu tineri, despre tineri și pentru tineri, care se adresează categoriei de vârstă 14+.

În acest spectacol, tinerii se regăsesc în mai toate situațiile: și în drame, și în partea comică a dialogului, precum și în visele expuse aproape violent. De aceea am găsit de cuviință ca la Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța să existe acest text foarte frumos al lui Bogosian. Eu, de obicei, nu refac spectacole, de aceea mi-a fost foarte greu să refac acest spectacol, pentru că nu vreau să mai calc pe același drum. Din acest motiv, am căutat să schimbăm tot ce a fost ca structură în spectacolul precedent. Chiar și limbajul s-a modificat, iar noi am avut grijă să adaptăm textul la prezent, deoarece au apărut expresii noi“, a spus, pentru culturaconstanta.ro, regizorul Aurel Palade.

Spectacol nou, nume noi

În distribuție se află trei colaboratori – Florin Aioane, Adi Gheo și Loredana Adăscăliței, un actor bine cunoscut publicului de la „Căluțul de mare“ – Grațian Prisacariu și alți șase actori, care s-au alăturat de curând colectivului Teatrului pentru Copii și Tineret – Denisa Iova, Cătălina Oțeleanu, Sergiu Bucur, Emanuel Cristoiu, Inga Marcu și Dan Cojocaru.

„«Suburbia» este un spectacol care vorbește despre o lume aflată la marginea societății. Ceea ce o să vedem aici este un strigăt de disperare. Textul vorbește despre oameni… invizibili, care au lozinci amestecate cu expresii violente, dar nu neapărat cu violențe de limbaj suburban. Amestecă expresii din Biblie, citează din Nietzsche, din Bukowski. Prezintă o lume a unor tineri debusolați care-și caută loc într-o lume în care nu se întâmplă nimic, o lume cehoviană care-și trăiește drama prin faptul că tinerii nu pot să facă nimic“, spune Aurel Palade.

Bogosian este un autor important în cultura americană. Este și un actor cunoscut la Hollywood. A jucat în filmul «Îngerii lui Charlie», s-a făcut și un film după un text al lui, „Talk Radio“, regizat de Oliver Stone, în care joacă el rolul principal. Am avut ocazia să primesc textele chiar de la Bogosian. Pur și simplu i-am scris atunci, i-am trimis un e-mail și la vreo lună de zile m-am trezit cu un pachet de cărți de la el“, a subliniat regizorul.

Urmează o nouă premieră, „Sperietoarea de păsări“

Înainte ca anul calendaristic să se încheie, Teatrul „Căluțul de mare“ va mai scoate o premieră, dedicată celor mici: „Sperietoarea de păsări“, în regia Adelei Moldovan. Despre acesta, managerul teatrului constănțean, Aurel Palade, spune că este „un spectacol de factură specială, cu un decor stilizat în care păpușa va fi pusă în valoare“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *