„Star Crush“, un spectacol revigorant ca o ploaie de vară, se joacă gratuit la Planetariu

Sub bolta înstelată, pe planeta Pământ, timpul se măsoară în clipe, mai dulci sau mai amare, trăite de oameni aparent simpli, pe care destinul îi leagă prin fire nevăzute, uneori trainice, alteori subțiri ca o ață.

O astfel de legătură se creeză între Vali, Tibi, Andi și doamna de pe bancă, cele patru personaje din „Star Crush”, un spectacol inedit, care se joacă într-un loc special, sub bolta înstelată și feerică a… Planetariului din Constanța, însuflețită de proiecții 3D. O premieră pentru Constanța, dar și pentru România, ținând cont că nu se mai știe de vreun alt spectacol care să se fi jucat într-un asemenea spațiu.

Organizatorii evenimentului teatral au anunțat un spectacol inedit, într-un cadru inedit, cu o acustică impecabilă. Așa a fost. Însă nu au anunțat că la acest spectacol, regizat de Dana Trifan-Enache, care a semnat și scenografia (după un scenariu de Cristiana Bojte Keresztes, care a contopit în mod fericit elemente adaptate din piesele de teatru „Steaua fără nume“, de Mihail Sebastian și „Visul unei nopți de vară“, de William Shakespeare, din poezia „Luceafărul“, de Mihai Eminescu, din filmul „Star Wars“ și din jocul video „Starcraft“) se și râde mult, nu doar se contemplează cerul.

Un cer(c) pentru un univers de emoții

Despre ce este vorba în „Star Crush“? Este vorba despre micile bucurii și dezamăgiri ale vieții, despre stele, jocuri și joacă, despre prietenie și iubire, despre întâlniri (deloc) întâmplătoare, speranță, autodepășire, acceptare și prietenii noștri necuvântători. Toate acestea la un loc, într-un spectacol care durează mai puțin de o oră (50 minute).

Iar cei patru actori din distribuție se mișcă cu o asemenea dezinvoltură în „cer(c)ul“ mic din mijlocul Planetariului încât nu poți decât să-i feliciți pe cei care au avut ideea de a aduce Teatrul în acest spațiu, chiar în mijlocul publicului, la propriu.

star crush planetariu

Care este însă povestea „Star Crush“? Într-o noapte de vară, sub cerul înstelat, trei tineri se întâlnesc într-un parc. Cine sunt ei? Tibi este un băiat foarte inteligent, pasionat de astronomie, care se pregătește de un examen greu menit să-l aducă mai aproape de… stele, din postura de pilot. Vali este o visătoare, pasionată de astrologie, de zodii, care îl abordează pe Tibi crezând că îi salvează viața, iar Andi este o tânără plină de energie, entuziasmată, directă, dar cu o poveste dureroasă, care își caută câinele pierdut în urmă cu cinci săptămâni. Ajung să se reîntâlnească pe terasa blocului în care locuiește Andi, pentru a admira eclipsa de lună. Mai târziu, îi reîntâlnim în parc în compania misterioasei doamne de pe bancă, posesoare a șapte câini și înger bun pentru păsările cerului și pisicile cartierului.

star crush planetariu

Alexandru Medveghi îl interpretează pe Tibi, iar Georgiana Rusu este Vali, cei doi reușind să se transpună perfect în pielea personajelor emoționate, stângace pe alocuri… Așa e la o întâlnire cu… fluturași, între un El și o Ea, nu? Lana Moscaliuc, în rolul tinerei Andi (acest rol va fi jucat, în unele reprezentații de tânăra Nicoleta Zghibarță, elevă la Colegiul Național de Arte „Regina Maria“), face un adevărat tur de forță. Ea creează, prin forța de expresie și prin capacitatea de a empatiza cu mai tinerii săi colegi, un personaj carismatic, de o sinceritate debordantă. La rândul ei, Georgiana Mazilescu, prin apariția sa, prin vocea egală, bine dozată când se adresează „copiilor“, face un rol în care își pune în valoare calitățile actoricești. La toate acestea se adaugă ilustrația muzicală semnată de Adrian Mihai.

La final, după ce se rostesc ultimele replici, aplauzele răsplătesc din plin munca echipei de artiști, deși parcă ai fi vrut ca spectacolul să dureze mai mult. Însă într-o lume în care timpul pare să se comprime din ce în ce mai mult, 50 de minute sunt perfecte pentru un spectacol revigorant ca o ploaie de vară într-o seară caniculară.

Încă 9 reprezentații, în octombrie și noiembrie

Premiera spectacolului „Star Crush“ a avut loc pe 19 septembrie. O a doua reprezentație a avut loc ieri, iar cea de-a treia a fost programată chiar azi, de la ora 19.00, tot la Planetariu. Intrarea este liberă în funcție de locurile disponibile. Dacă nu ați văzut încă „Star Crush“, poate veți reuși să veniți la următoarele reprezentații, deoarece „Star Crush“ se va mai juca pe 17, 18, 19, 26, 27, 28 și 31 octombrie, dar și pe 1 și 3 noiembrie, de la ora 19.00.

Star Crush“, o producție „Lui’s Art“, face parte dintr-un proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) în cadrul ariei tematice „Artele spectacolului – Teatru. Bugetul total este de 89.000 de lei, din care 80.000 lei reprezintă finanțarea AFCN și 9.000 de lei este contribuția proprie a principalului organizator, PFA-ul „Rusu I Georgiana“. Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța este partener în acest proiect.

Sursă foto: Cultură Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *