Sfinții Apostoli Petru și Pavel de la… Muzeul de Artă Populară Constanța

Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește astăzi pe cei doi mari apostoli Petru și Pavel, care au suferit moarte martirică pe 29 iunie 67, primul prin răstignire cu capul în jos, iar cel al doilea prin tăierea capului.

La acești sfinți, țăranul român se închina cu evlavie, dovadă fiind faptul că i-a pictat pe icoanele pe sticlă.

O astfel de icoană cu o vechime și valoare considerabile se află în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța. Ea a fost realizată în prima jumătate a secolului al XIX-lea, la Gherla, unul dintre cele mai vechi și faimoase centre de iconari din țară, aflat la mică distanța de Nicula, leagăn al icoanelor țărănești pe sticlă.

Atrag la această lucrare în care compoziția se desfășoară pe verticală, coloritul viu, dar și frumusețea formelor, care, deși stângace, au un lirism special. Sfântul Petru, cel mai vârstnic dintre apostoli, fratele celui dintâi chemat dintre Apostoli, Andrei, și care înainte se numea Simon, apare având o mână în dreptul inimii, în timp ce în cealaltă ține cheia Raiului, în tradiția populară acest sfânt fiind numit chelarul lui Dumnezeu și mâna sa dreaptă. Și Sfântul Apostol Pavel, cel care mai înainte se numea Saul și era prigonitorul creștinilor, este înfățișat ținând o mână la inima, iar în cealaltă purtând o sabie. Între cei doi sfinți, pe fundalul bleu al compoziției, se profilează silueta zveltă a turlei unei biserici. Întreaga compoziție este încadrată de celebrul chenar de ruje roșii supradimensionate, notă definitorie, la fel ca și scrierea cu caractere latine, pentru centrul de iconari de la Gherla.

Cei care doresc să-i vadă pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel de la Gherla, alte icoane țărănești pictate pe sticlă, dar și întreaga expoziție permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța, sunt așteptați să treacă pragul instituției de cultură zilnic, între orele 10.00-18.00. Prețul unui bilet este de 5 lei, iar elevii, studenți și pensionarii vor plăti doar 2,5 lei.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *