Se lansează cafeaua… Marin Ionescu-Dobrogianu! Cu sare de mare și sirop de lavandă

Cum ar fi să stați la un ceai sau la o cafea cu scriitorul preferat sau cu o personalitate? Cu siguranță, ar fi o experiență de neuitat. Străbătând un veac și mai bine, prin puterea imaginației, trei ONG-uri constănțene vă propun o experiență inedită, cafeaua ce poartă numele cărturarului Marin Ionescu Dobrogianu (1866-1938).

Cafeaua cu sare de mare și sirop de lavandă care poartă numele colonelului care a iubit atât de mult Dobrogea încât s-a identificat cu numele ei, va putea fi savurată în premieră joi, 19 iulie, de la ora 11.30, la cafeneaua Corretto din strada Țepeș Vodă, Nr. 14A, Constanța, în cadrul evenimentului „Dobrogea cu aromă de cafea“.

Acesta reprezintă „un regal adus Dobrogei în an centenar, un moment inedit scos din «ipeturile pline cu sineturi» ale Istoriei, o lume veche, dar înnoită prin forma de prezentare și promovare“, spun organizatorii. Evenimentul face parte din proiectul „100 Experiențe Dobrogene“, este inițiat de ONG-urile Inomar Cluster, Asociația Țăranii Dobrogeni și Asociația Culturală Wild Art, care are ca scop „promovarea Dobrogei, cu istorie cât cuprinde, tradiții încă bine păstrate în satele și gospodăriile primitoare ale țăranilor dobrogeni, hrana gustoasă și naturală și o multitudine de oameni și povești“.

Despre cărturarul Marin Ionescu-Dobrogianu va vorbi istoricul prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, cel care, în 2010, a scos ediția anastatică a monumentalului volum „Dobrogia în pragul veacului al XX-lea. Geografie, matematică, fisică, politică şi economică“, semnată de Căpitanul M. D. Ionescu. „Marin Ionescu și-a adăugat numele de Dobrogianu, tocmai pentru a arăta ataşamentul deosebit şi dragostea faţă de străvechea provincie dintre Dunăre şi Marea Neagră“, spune cunoscutul istoric.

În cadrul evenimentului „Dobrogea cu aromă de cafea“, barista Ștefan Dinescu-Crăciun, fondatorul cafenelei Corretto și gazda întâlnirii va vorbi despre istoria cafelei, tehnică și picanterii. Alături de el se va afla președintele Asociației  Culturale Wild Art, Laura Stroe și de președintele Inomar Cluster, Stănică Enache.

Foto: Portretul colonelului Marin Ionescu-Dobrogianu așa cum apare el pe coperta monografiei pe care i-a dedicat-o dr. Luminița Stelian de la Biblioteca Județeană Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *