Reîntoarcerea la clasici. „Tartuffe sau Impostorul“, de Molière

La scurt timp după premiera spectacolului „Jocuri în curtea din spate“, după o piesă de Edna Mazya, în regia Dianei Mititelu, Teatrul de Stat Constanța, care în ultima vreme a mizat pe texte contemporane, invită publicul, sâmbătă, 7 martie, să vadă, în avanpremieră, „Tartuffe sau Impostorul“, o readucere în contemporaneitate a textului unui mare clasic al literaturii universale, Jean-Baptiste Poquelin Molière .

Piesa lui Molière, scrisă acum 356 de ani și pusă în scenă de Horia Suru, va mai fi prezentată tot în avanpremieră, pe 22 martie, urmând ca premiera să aibă loc în săptămâna în care se sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului, pe 25 martie.

Update: Cea de-a două avanpremieră a spectacolului a fost anulată, ca urmare a măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului COVID-19, sub semnul întrebării fiind pusă și premiera.

„Familia naivului Orgon se dezbină după ce acesta cade în mrejele misteriosului Tartuffe, un fanatic religios care pretinde că este alesul lui Dumnezeu.  În era fake-news și a post-adevărului, clasicul Molière devine mai actual ca niciodată, atacând, cu foarte mult umor, imprudența, credința oarbă și impostura. Regizorul Horia Suru construiește matematic efectele unei decizii neinspirate și demonstrează, folosindu-se de mecanismele comicului, cum prostia, credulitatea și lipsa de responsabilitate duc la destrămarea unor vieți.

Acest personaj dintr-o piesă scrisă acum 356 de ani, Tartuffe, întruchiparea, simbolul ipocriziei, este vehiculul prin care Horia Suru vrea să transmită publicului un mesaj cât se poate de actual“, transmit reprezentanții TSC prin intermediul unui comunicat de presă.

Din distribuție fac parte: Liliana Ghiță, Iulian Enache, Mirela Pană/Letiția Vlădescu, Florin Aioane, Cristiana Luca, Vlad Lință, Marian Adochiței, Lucian Iftime, Cătălina Mihai și Mihai Sorin Vasilescu.

Traducerea din franceză este realizată de Doru Mareș, scenografia e realizată de Raluca Alexandrescu, muzica originală, de Tzaar, de lighting design s-a ocupat Cristian Niculescu, iar de visuals, Cristian Pascariu.

„Tartuffe trăiește printre noi“: să-l demascăm

Iată de spune regizorul Horia Suru despre faimosul personaj al lui Molière: „Tartuffe trăiește printre noi. Îl depistăm la televizor, în spațiul public, în politică, sănătate, infrastructură, educație, religie. E mai ușor să privim de la distanță detașați. Să judecăm neimplicați.

Tartuffe e prezent și în viața fiecăruia dintre noi. În sânul familiei, în rândul prietenilor, la „muncă” sau în micile cercuri ale rutinei zilnice. E mai greu să privim obiectiv în bula noastră. Și mai greu e să acționăm, mai ușor ne uităm pe fereastră.

Tartuffe e în noi. Vizibil sau poate ascuns într-un colț întunecat, așteptând să profite de orice slăbiciune, impostorul este mereu acolo. E cel mai greu să privim în noi. Uitându-ne în oglindă cu sinceritate, să rămânem goi.

Spectacolul nostru nu își propune să îl demaște pe Tartuffe, să îl arate cu degetul și să îl pedepsească. Asta ține exclusiv de voi“.

Bilete

Biletele, la prețuri de 7,5 lei (elevi, studenți, pensionari), 20 lei (balcon), 30 lei (stal) și 40 de lei (lojă), se pot procura de la agenția teatrului, deschisă lunea, între orele 09.00-17.00 și de joi până duminică, între orele 11.00-19.00. Detalii se pot obține la numerele de telefon: 0241.488.247. / 0371.442.592.

Tichetele se pot achiziționa și de pe site-ul mystage.ro, la achiziția online aplicându-se un comision.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *