Praznicul Adormirii Maicii Domnului, ziua în care se renunță la pălărie
Creștinii, atât cei ortodocși cât și romano-catolici, prăznuiesc azi, 15 august, praznicul Adormirii Maicii Domnului. În popor, această mare sărbătoare închinată Preacuratei se mai numește și Sântă Mărie Mare, pentru a o deosebi de Sânta Mărie Mică, așa cum mai e cunoscută data de celebrare a Nașterii Macii Domnului, prăznuită în prima lună a noului an bisericesc, pe 8 septembrie.
Se consideră că această zi este la fel de importantă ca și Paștele. Se mai zice că fiind prea lung și prea aspru Postul Mare, Dumnezeu l-a scurtat cu două săptămâni pe care le-a mutat în luna august când se găsesc din belșug fructe și legume.
De altfel, în această zi, se împart struguri și prune, pe care femeile le duc la biserică, pentru a fi sfințite. Florile care se culeg azi și se așază la icoana Preacuratei sunt bune de leac.
Tot acum mai este permisă culegerea plante tămăduitoare. Dacă în această zi înfloresc trandafirii, se crede că toamna va fi lungă. Perioada dintre Sântă Mărie Mare și Sântă Mărie Mică este propice semnării grâului. Înainte, în această zi bărbații înlocuiau pălăria cu căciula până la Sfântul Gheorghe sau Sângiorz.
Scena Adormirii Maicii Domnului, așa cum este numită moartea și înălțarea cu trupul la cer al Fecioarei Maria, se regăsește și într-o veche icoană țărănească pictată pe sticlă, în 1884, aflată în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța. Aceasta este o lucrare de dimensiuni mari, cu o compoziție complexă, la care s-a folosit și foița de aur, fiind realizată de un meșter iconar din Țara Oltului.
„În centrul compoziției, pe orizontală, se află Maica Domnului culcată pe catafalc cu mâinile încrucișate pe piept, acoperită cu un lințoliu alb cu flori mărunte punctiforme, înconjurată de patru apostoli îndurerați, doi de-a dreapta și doi de-a stânga. În plan central, pe verticală, se află Iisus Hristos care binecuvântează cu o mână, în timp ce cu cealaltă ține la piept un prunc înfășat, care simbolizează sufletul Preacuratei Sale Maici. În planul inferior al compoziției apare arhanghelul Mihail care îi taie mâinile lui Jephonias, cel care a vrut să răstoarne catafacul pe care se afla trupul Precistei“, se arată pe site-ul Muzeului de Artă Populară Constanța, dar și pe pagina de Facebook.