„Piramida albă“ de la Medgidia
La Medgidia, pe unul dintre cele mai înalte locuri din cimitirul ortodox, se înalță „piramida albă“, nume sub care este cunoscut mausoleul-osuar îmbrăcat în marmură albă, închinat soldaților sârbi, croați și sloveni care și-au pierdut viață pe pământ dobrogean, pentru apărarea Medgidiei, în Primul Război Mondial.
Monumentul, ridicat de către Regatul Serbiei, a fost inaugurat pe 7 septembrie 1926 în prezența regilor Ferdinand I al României și Alexandru I Karagheorghevic al sârbilor, croaților și slovenilor. Acesta din urmă era căsătorit cu principesa Maria sau Mărioara, alintată Mignon, al treilea copil al cuplului regal Ferdinand I și regina Maria.
Inaugurarea mausoleului a făcut parte dintr-o suită de acțiuni, organizate la Medgidia și în alte localități din județul Constanța, la care cei doi regi au participat, în cinstea eroilor căzuți în prima conflagrație mondială,
În interiorul osuarului care are formă din piramidă se află osemintele celor 224 de soldați sârbi, croați și sloveni, din Divizia I sârbă de voluntari, care au fost adunate de pe câmpul de luptă, la sudul orașului Medgidia, la aprox. 2 kilometri de Cimitirul Ortodox.
Un periplu fascinant
Interesant este modul în care Divizia I a ajuns pe pământ românesc.
„O divizie de militari sârbi, croați și sloveni a plecat din Grecia, a traversat Marea Mediterană, Oceanul Atlantic, a ajuns în Marea Norvegiei, a ocolit Peninsula Scandinavică, a intrat în Rusia și de acolo, de la Murmansk până la Odessa, cu trenul și de la Odessa până la Constanța, cu vaporul, pentru a participa la apărarea Dobrogei în fața armatelor germane, bulgare și turcești, după ce armata română fusese bătută crunt la Turtucaia. Aici, la Medgidia, au murit câteva sute din cei 3000 de voluntari sârbi, croați și sloveni. Alături de ei s-au aflat și surori medicale venite din Scoția, dar pentru ele se pare că este un monument în pregătire“, a precizat cunoscutul profesor de istorie din Medgidia Ecrem Gafar.
Pe mausoleul îmbrăcat în marmură albă, adusă din Serbia, sub stema fostului stat iugoslav, sunt scrise, în sârbă și română, cuvintele: „Eroilor Diviziei I-a de voluntari sârbi căzuți în Dobrogea, în luptele de la 25 august până la 12 octombrie 1916 pentru eliberare și unitate. Patria recunoscătoare. Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor“.
De asemenea, la baza treptelor care duc spre mausoleu, se află o altă inscripție bilingvă săpată în marmură, datată 30 ianuarie 2007: „Aici odihnesc întru veșnicie oseminte ale bravilor ostași ai Diviziei I sârbă de voluntari, căzuți pe pământul Dobrogei în aprigele lupte din 1916, înfrățiți în jerfe și credință cu cei români. Veșnică le fie pomenirea“.
„În fiecare an, la 11 noiembrie, Ziua Armistițiului de după Primul Război Mondial, ambasada Serbiei este prezentă aici, alături de notabilitățile orașului și ale României, pentru a comemora eroii căzuți pentru apărarea Medgidiei“, a precizat profesorul Ecrem Gafar.
Acest articol este realizat în urma vizitei de documentare inclusă în proiectul „Diversitate și patrimoniu cultural prin prisma mass-media. Schimb de experiență și bune practici cu parteneri de proiecte din regiunea Dunării. Turismul cultural – o șansă pentru dezvoltare locală“, etapa I, care s-a desfășurat în perioada 2-5 iulie în organizarea Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.