Marele Premiu al Galei „Hop“ a ajuns la actrița Roxana Fânaţă din Timișoara

Cea de-a XXII-a a Galei Tânărului Actor „HOP“, eveniment de tradiție marca UNITER, care s-a desfășurat la Teatrul de Stat Constanţa, în perioada 2-5 septembrie, a ajuns la final, după multe emoții în care dansActorii înscriși în competiție au trebuit să treacă peste „hop“-urile emoțiilor.  

Juriul, format din regizorul și producătorul TV Adrian Batista, actrița Ioana Bogăţan, regizoarea Ada Lupu Hausvater, criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu și criticul de dans Liana Tugearu, a avut o misiune dificilă.  

gala hop 2019

Însă, în cele din urmă, palmaresul ediției 2019 a Galei „Hop“ a fost întocmit, iar Marele Premiu al Galei Tânărului Actor „HOP“,  Premiul „Ştefan Iordache“, a ajuns la actriţa Roxana Fânaţă din Timișoara, școlită la Universitatea „Babeş Bolyai“ din Cluj-Napoca. Tânăra actriță de 26 de ani a impresionat publicul cu momentul „In Between“, gândit chiar de câștigătoare.

Conform organizatorilor, „Premiul se acordă în memoria marelui artist Ştefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Dacă iniţial, începând cu ediţia 2009, premiul a fost acordat celui mai bun actor la secţiunea Individual, începând din anul 2013, organizatorii Galei au decis ca Premiul «Ştefan Iordache» să devină Marele Premiu al Galei“.

Premiul i-a fost înmânat de coregraful Gigi Căciuleanu, directorul artistic al Galei şi de primarul sectorului 5 Bucureşti, Daniel Florea, în cadrul parteneriatului cu Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache“ al Primăriei sector 5, București.

Adela Mihai, cea mai bună actriță

Adela Mihai. Gala HOP 2019. Credit foto Andrei Gindac

Premiul pentru cea mai bună actriţă, la secţiunea Individual a fost acordat actriţei Adela Mihai pentru „Ziţa“, după „O noapte furtunoasă“,  de I. L. Caragiale. Distincția i-a fost înmânată de regizorul și producătorul Adrian Batista.

Norbert Boda, cel mai bun actor

Norbert Boda. Gala HOP 2019. Credit foto Maria Stefanescu

 Premiul pentru cel mai bun actor, la secţiunea Individual, i-a fost acordat actorului Norbert Boda pentru „Caligula“, după un text propriu. Premiul i-a fost acordat de regizoarea Ada Lupu Hausvater.

Cel mai bun grup

Wor(l)ds in progress. Gala HOP 2019. Credit foto Andrei Gindac

Premiul „Cornel Todea“ – Premiul pentru cea mai bună trupă de actori a ajuns la trupa formată din Andrei Atabay, Iuliana Danciu, Andreea Jurj, Lia Marin, Sînziana Pintean şi Octavian Voina, care au prezentat spectacolul „Wor(l)ds in progress“, după texte de Matei Vişniec. Premiul este susţinut, începând cu ediţia a 16-a, de familia Todea. Premiul a fost înmânat de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, precum şi de Erwin Şimşensohn, directorul Teatrului de Stat din Constanţa.

Alin Potop, Premiul special al juriului „Sică Alexandrescu“

Alin Potop. Gala HOP 2019. Credit foto Maria Stefanescu

Premiul „Sică Alexandrescu“ – Premiul special al juriului a fost obținut de Alin Potop, pentru momentul  „Propun să nu ajungem niște triști“, după „Însemnările unui nebun“, de Nikolai Gogol. Premiul i-a fost înmânat de criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu.

Premiile publicului: Theodora Sandu, Raul Lăzărescu și trupa „In-cerc-uit“

Publicul a avut și el un rol important în cadrul galei „Hop“. El a avut șansa să-i cunoască pe actorii înscriși în concurs, la secțiunile Individual și Grup, în filmulețele de prezentare, postate pe pagina de Facebook a galei și pe site,  https://galahop.uniter.ro/, în perioada 8-31 august, apoi a putut să-i urmărească în sala de spectacole a Teatrului de Stat Constanța sau live, pe Youtube și Facebook. După care a urmat votul.

Raul Lazarescu. Gala HOP 2019. Credit foto Andrei Gindac

Cea mai bună actriță a fost desemnată Theodora Sandu, cel mai bun actor a fost votat Raul Lăzărescu, iar cea mai bună trupă de actori,In-cerc-uit“, după texte de Matei Vişniec, cu Alina Dumitrache, Andrei Ianuş, Alexandra Oişte, Cristina Simion, Ioana Beatrice Tănasă și Mihai Vasilescu.

In-cerc-uit. Gala HOP 2019. Credit foto Andrei Gindac

 

În cadrul galei au fost acordate și alte distincții. Astfel, Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF“, oferit, începând cu ediția a XVII-a, de regizorul şi producătorul de film Tudor Giurgiu, a fost acordat actriţei Theodora Sandu, pentru „Ophelia”, după „Hamlet“, de William Shakespeare. Premiul a fost înmânat de actorul Lari Giorgescu, prezentatorul galei „Hop“.

Theodora Sandu. Gala HOP 2019. Credit foto Andrei Gindac

PREMIUL pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală nu s-a acordat unui tânăr concurent. În semn de preţuire, doamna Dorina Lazăr a dedicat acest premiu marei artiste Miriam Răducanu «fără de care profilul acestei ediții a Galei nu ar fi fost posibil»“, au precizat organizatorii.

Cea de-a XXII-a ediție a Galei „Hop“ a fost organizată de UNITER și Teatrul de Stat Constanța, proiectul cultural fiind finanțat de: Consiliul Județean Constanța și Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, iar coproducător a fost Societatea Română de Televiziune.

Fotografii realizate de: Maria Ștefănescu și Andrei Gîndac

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *