Expoziție și concert de jazz, la Muzeul de Artă Constanța

Iubitorilor de arte vizuale și jazz li s-a pregătit un eveniment special, în cea de-a șasea zi a lunii septembrie: un vernisaj, urmat de un concert.

Cei trei artiști care își vor prezenta lucrările pe simezele Muzeului de Artă Constanța, în perioada 6-26 septembrie, în cadrul expoziției „Sens(e)“, sunt: Tudor Titzoiu din Constanța (România) Philip Barnes din nordul Angliei și Christopher Cristobal Newberry din Mexico City (Mexic). Despre creațiile celor trei artiști va vorbi directorul instituției-gazdă, criticul de artă Doina Păuleanu.

Vernisajul, care va lua forma unei vizionări private (programată vineri, 6 septembrie, de la ora 16.00), va fi urmat de un concert susținut de pianistul de jazz Harry Tavitian și trompetistul Sebastian Burneci.

Philip Barnes, de la științe la artă

Artistul britanic, Philip Barnes, cu o bogată activitate expozițională, are un masterat obținut la Royal College of Art, Londra. Înainte de a studia artele plastice, Philip Barnes, absolvent al unei facultăți cu profil tehnic, a lucrat în industria minieră și de inginerie tehnică.

Arta lui este descrisă ca fiind „eclectică, provocatoare și dinamică“.  „El este în primul rând un artist conceptual, care va folosi orice mijloc ca să transmită o idee, dar are dragoste față de pictură. De altfel, la expoziția  «Sens[e]» de la Muzeul de Artă din Constanța va participa cu lucrări de pictură. Philip încearcă să capteze în lucrări gândurile asupra lumii din jurul său, influențat în mod deosebit de Sigmund Freud. Nu-și planifică lucrările: începe să picteze și apoi găsește răspuns la gândurile subconștiente care îi vin în minte“, se precizează în comunicatul de presă dedicat evenimentului.

Tudor Titzoiu, un artist care „țintește către o esență împărtășită“

Născut la Constanța din părinți artiști, Tudor Titzoiu este licențiat al Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius“, unde a obținut și diploma de masterat. De asemenea, a primit și o bursă Erasmus Plus de la Uniunea Europeană. A studiat la Faculdad Europea de Madrid și la Universitatea Națională de Arte din București, un an, pentru doctorat. În prezent, locuiește la Bristol, Anglia, cu soția și cei trei copii.

„Tudor lucrează în tehnică mixtă, uleiuri, acrilice, cerneală, pâslă și face gravură – câteodată monocrome, câteodată foarte colorate. Imaginea sa poate fi simplă, sau complexă. La prima vedere, lucrările lui par a fi o expresie a hazardului, dar fiecare linie are un sens“, se precizează în comunicatul de presă dedicat expoziției.

Despre el, criticul de artă englez Ben Pritchett spune:  „Tudor reduce forma umană la minimum – el țintește către o esență împărtășită. Practicarea abstracțiunii merge și mai departe, către cele mai elementar de simple elemente de reprezentare și percepție, poate chiar a realității în sine: culoare și linie. Abstracțiunea în artă oferă o promisiune a transcenderii diferențelor și a găsirii unui limbaj comun“.

Christopher Cristobal Newberry, un artist care se exprimă prin compoziții fotografice

Christopher Cristobal Newberry din Mexic a studiat Stiințele Comunicării la Universidad Ibero Americana și are o carieră… eclectică fiind director de documentare, editor de reviste, scriitor, designer grafic și fotograf.

„Cristobal este profund influențat de conceptul latino-american al «realismului magic», unde lucrurile par să fie reale, dar nu sunt. Astăzi, marea lui îngrijorare este lumea «post-adevărului» unde, în mod similar, lucrurile par să fie reale dar nu sunt, precum politicile contemporane. Imaginile lui Cristóbal sunt compoziții fotografice, dar nu reflectă realitatea. Ele sunt imagini «verosimile»: imagini care par reale, dar nu sunt“, potrivit sursei citate.

Conform lui Garry Kennard, director al Art and Mind, «toate aspectele imaginii sunt supradimensionate, de la culori îngroșate pentru a exagera simetria la orizonturi și contururi ascuțite. Toate acestea conduc la o artă care transformă percepția noastră emoțională a lumii materiale“.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *