Nume sonore din domeniul Artelor Plastice, reunite în „Dicționarul de personalități dobrogene“, volumul V

Proiectul editorial „Dicționar de personalități dobrogene“, demarat în anul 2004 sub egida Bibliotecii Județene Constanța „Ioan N. Roman“, ca o valoroasă și necesară memorie locală, realizată după criterii biblioteconomice și organizată pe domenii de activitate, a ajuns la cel de-al V-lea volum. Acesta este dedicat oamenilor de cultură din domeniile: pictură, sculptură, grafică, scenografie, ceramică, design, istorie și critică de artă plastică.

Lucrarea, apărută în anul 2020, la editura „Ex Ponto“, este coordonată de directorul Bibliotecii Județene Constanța, dr. Corina-Mihaela Apostoleanu și de conf. univ. dr. Constanța Călinescu.

În dicționar se regăsesc nume de personalități născute până în anul 1970, care, prin opera și activitatea lor, au contribuit la promovarea spațiului dobrogean.

Fiecare dintre personalitățile incluse în volum se află la cea mai înaltă cotă valorică profesională și intelectuală. În aceeași măsură, am readus în fața cititorilor nume care s-au aflat mai rar în atenție, în ultimele decenii, dar care au înfăptuit o operă dedicată regiunii natale sau de adopție și s-au afirmat cu energie, inteligență și devotament în spațiul dintre Dunăre și Mare. În mod cert, mai există nume care ar fi putut face parte din prezentul dicționar sau există omisiuni datorate neprimirii răspunsurilor la chestionarele solicitate“, se arată în Cuvântul-înainte al lucrării.

O realizare de echipă

Din colegiul redacțional al lucrării fac parte, alături de dr. Corina-Mihaela Apostoleanu și dr. Constanța Călinescu, Vanghele Culicea, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu, Mariana Păvăloiu, Anaid Tavitian și Eugenia Timofticiuc.

La realizarea actualului volum au colaborat cercetătorii bibliografi dr. Luminița Stelian, dr. Angela Anca Dobre și Adriana Pitu, care au adus completări bibliografice.

Colectivul redacțional aduce mulțumiri speciale criticului de artă Florica Cruceru „ale cărei volume dedicate artiștilor dobrogeni s-au constituit în surse de documentare extrem de valoroase“.

Informațiile ce compun biografiilor personalităților au fost culese plecând de la o serie de chestionare concepute de dr. Ionel Alexe, de formație sociolog.

Au fost nominalizate pentru contribuția adusă la realizarea volumului V al „Dicționarului de personalități dobrogene“ Rodica Ștefănescu, care s-a ocupat de tehnoredactare și  Nicoleta Cuțui, cea care a realizat corectura.

Sportul, sursă de inspirație pentru volumul VI

Proiectul a debutat în 2004 cu „Dicționar de personalități dobrogene. Volumul I. Matematică, fizică, chimie, biologie, botanică, zoologie, medicină, tehnică, etnografie, științe economice, lingvistică, istorie, geografie, geologie, meteorologie“. Au urmat „Dicționar de personalități dobrogene. Volumul 2. Politică, administrație publică, armată, justiție“ (2005), „Dicționar de personalități dobrogene. Volumul 3. Filozofie, Psihologie, Pedagogie, Logică, Sociologie, Teologie“ (2008) și „Dicționar de personalități dobrogene. Volumul IV. Artă teatrală și cinematografică, bibliologie, jurnalism, literatură, muzică“ (2019).

În lucru se află cel de-al VI-lea volum al „Dicționarului personalităților dobrogene“, dedicat sportului.

Prin volumul „Addenda“, care va încheia acest amplu proiect editorial, editorii acestui volum și-au propus „să elimine imperfecțiunile semnalate de cititorii seriei anterioare dedicate personalităților dobrogene“.

Citește și:

„Dicționarul de personalități dobrogene“, o necesară bază de date pentru neuitare

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *