„Nichita, poetul din viitor“, în mansarda Muzeului de Istorie Constanța

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) va putea fi admirată, până pe 17 aprilie, o expoziție de pictură dedicată „poetului necuvintelor“, „Nichita, poetul din viitor“.

Vernisajul expoziției, care reunește lucrări semnate de membrii filialei Constanța I a Uniunii Artiștilor Plastici din România, va avea loc sâmbătă, 30 martie, de la ora 15.00, în galeria de artă deschisă la mansarda MINAC.

Vor lua cuvântul curatorul expoziției, Florentin Sîrbu, criticul de artă Eduard Andrei şi Mariana Constantinescu, în calitate de organizator.

Omagiu prin „linie, culoare şi volum“

Expoziția este un omagiu adus lui Nichita Stănescu (1933-1983), marele poet al neo-modernismului românesc, «poetul necuvintelor», de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta, la 31 martie, 86 de ani. Artiştii expozanți celebrează astfel prin linie, culoare şi volum geniul poetului dispărut prematur, în a cărui operă abundă vizualitatea, prin imagini construite din cuvinte, metafore de mare plasticitate.

Prieten al confraților scriitori – între care sârbul Adam Puslojić, care i-a tradus numeroase poeme, al artiştilor vizuali – precum Mircia Dumitrescu, care i-a ilustrat poeziile şi chiar i le-a gravat pe unele în lemn, sau Vladimir Zamfirescu, al actorilor, care i-au recitat versurile, Nichita a fost pentru toți un model inspirațional. Este o legendă încă vie în memoria celor care l-au cunoscut sau i-au citit opera.

De altfel, titlul expoziției este inspirat chiar de o confesiune a unuia dintre prietenii săi, actorul Ion Caramitru, care aprecia într-un interviu filmat că Nichita «a contribuit fundamental la modificarea limbii literare» şi este «poetul secolului următor». La rândul său, criticul literar Nicolae Breban declara: «Nichita este unul dintre cei mai mari poeți europeni de după război. (…) El este, alături de Eminescu şi de Blaga, al treilea poet care a tentat conceptul abstractului în poezie, a tentat latura metafizică a existenței şi a intelectului uman»“, menționează organizatorii expoziției.

Expoziția „Nichita, poetul din viitor“ va rămâne deschisă până pe 17 aprilie 2019 şi va putea fi vizitată în orele de program ale muzeului, de miercuri până duminică, între orele  9.00 – 17.00).

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *