Dublă lansare de carte, de Ziua Eroilor, la Muzeul de Istorie

În cea de-a 40-a zi de la Învierea Domnului, de Înălțare, în România sunt omagiați eroii neamului, care și-au jertfit viața pentru apărarea patriei. Ziua Eroilor va fi marcată și de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), joi, 17 mai, de la ora 12.00, printr-o dublă lansare de carte.

Cele două lucrări care vor fi aduse în fața publicului, „Bravii noștri veterani de război“ și „Eroul din familia mea“, sunt semnate de Emil-Corneliu Ninu. Cel din urmă volum, „Eroul din familia mea“, cuprinde, după cum se menționează pe copertă, „creații premiate la cea de-a V-a ediție a concursului ocazionat de sărbătorirea, pe 26 mai 2017, a Zilei Înălțării Domnului“.

Evenimentul editorial va avea loc în aula „Adrian Rădulescu“ a Muzeului de Istorie Constanța. Cărțile vor fi prezentate de directorul MINAC, dr. Sorin-Marcel Colesniuc, și de muzeograful dr. Lavinia Dumitrașcu.

Prin Tratatul de la Versailles, încheiat în 1919, s-a stabilit și obligativitatea de a întreţine mormintele ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor participante în Primul Război Mondial, dar și operele comemorative dedicate acestora.

În România, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie marcată, ca sărbătoare națională, de Înălţarea Domnului Iisus Hristos, sărbătoare cu dată mobilă. De omagierea celor căzuți pe câmpurile de luptă s-a ocupat Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război“, înfiinţată în 1919, care va deveni în 1927 Societatea „Cultul Eroilor“, apoi, de 1 august 1940, „Aşezământul Naţional Regina Maria“.

Prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, de Ziua Independenţei de Stat a României şi a Victoriei asupra Fascismului, fiind abrogate prevederile anterioare.

După 1990, Ziua Eroilor s-a sărbătorit de praznicul Înălţării Domnului.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *