„Messa di Gloria“, o premieră înălțătoare la Teatrul „Oleg Danovski“

A fost o atmosferă înălțătoare, de sărbătoare, în cea de-a 12-a zi a lunii Florar, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, când publicul tomitan a avut marea bucurie de a asculta în premieră o faimoasă, frumoasă și emoționantă lucrare vocal-simfonică din repertoriul puccinian, pentru orchestră, cor și soliști: „Messa di Gloria“, sub bagheta maestrului Gheorghe Stanciu.

Soliști au fost tenorul Alfredo Pascu și basul Orest Pîslariu din București.

„Am dirijat «Messa di Gloria» în 2001, la Vatican. Atunci am avut un cor de 100 de persoane și orchestrele reunite de la Opera din Roma și Santa Cecilia. Am dirijat-o la Domul di Vetralla, o biserică enormă, iar în spatele meu s-a aflat Papa Ioan Paul al II-lea. A fost ceva extraordinar, un dar de la Dumnezeu. Materialele de acolo, le-am adus la Constanța“, a spus dirijorul Gheorghe Stanciu, considerat cel mai mare puccinist din România actuală, cu o impresionantă carieră internațională.

„Messa di Gloria“, altceva decât celebrele messe cu care sunt obișnuiți melomanii, a fost compusă de Puccini, pentru examenul de absolvire de la Institutul Muzical Pacini din orașul său natal, Lucca. Denumită inițial „Messa“ sau Messa pentru patru voci (orchestră, cor, tenor și bas), ea a fost interpretată în primă audiție pe 12 iulie 1880. După aceea, peste „Messa“ lui Puccini s-a așternut încet-încet uitarea, deși în repertoriul coralelor bisericești se regăseau multe fragmente din ea.

Abia în 1952 „Messa di Gloria“ a început să se cânte în forma sa inițială, așa cum a gândit-o compozitorul. În acel an, la Chicago, a avut loc prima audiție internațională a emoționantei lucrări, grație preotului Dante del Fiorentino, mare cunoscător al operelor lui Puccini, emigrat în Statele Unite ale Americii. Lui i se datoarează scoaterea la lumină a acestei lucrări, pe care a descoperit-o în anul 1951. Preocupat de viața și opera marelui compozitor italian, Dante del Fiorentino a mers la Lucca, pentru a strânge material necesar biografiei pucciniene, prilej cu care a găsit manuscrisul „Messei di Gloria“.

Premiera de la Teatrul „Oleg Danovski“, din 12 mai, a fost inclusă în cadrul Festivalului „Giacomo Puccini“, dedicat celor 160 de ani de la nașterea marelui compozitor italian. Ultimul titlu din cadrul acest eveniment muzical (care a debutat pe 5 mai, cu „Boema“ și a continuat cu „Messa di Gloria“ – 12 mai și „Madama Butterfly“ – 13 mai, este „Turandot“, care va fi prezentată în cea de-a 20-a zi a lunii florilor, începând cu ora 19.00, sub bagheta maestrului Gheorghe Stanciu.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *