„Nichita Stănescu. «Suntem ceea ce iubim»“, expoziție la Biblioteca Județeană Constanța, la 86 de ani de la nașterea poetului
O frumoasă expoziție cu lucrări din colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene Constanța (BJC) „Ioan N. Roman“, dedicată lui Nichita Stănescu (31 martie 1933 – 13 decembrie 1983), la 86 de ani de la naștere, este deschisă, în această perioadă, în holul central al instituției de cultură.
„Nichita Stănescu. «Suntem ceea ce iubim»“ reunește volume din colecțiile BJC, unele cu autograf autorului, altele ediții prime, dar și trei portrete-șarjă realizate și donate BJC de binecunoscutul grafician și caricaturist constănțean Leonte Năstase.
Un document de mare preț
La loc de cinste se află o scrisoare originală a lui Nichita Stănescu, adresată redactorului revistei „Tomis“, Hristu Cândroveanu, datată iulie 1971. Scrisoarea a fost scrisă ca răspuns de mulțumire, cu o întârziere de aprox. jumătate de an, pentru eseul dedicat versurilor poetului.
Reproducem cuprinsul scrisorii:
„Printr-un hazard absurd al poștei, abia acum mi-a fost înmânat un plic conținând eseul dumneavoastră, dedicat versurilor mele. Cred că au trecut șase luni de când mi l-ați expediat! Vă mulțumesc din suflet pentru atenția acordată versurilor mele și, dacă-mi îngăduiți, vă îmbrățișez, cu o jumătate de an întârziere! Nu-mi rămâne decât să sper că această scrisoare vî va ajunge la anul nou! Cu drag, Nichita Stanescu. Iulie 1971.
P.S. – Știați că, pe lângă Nichita (care e numele unui bunic), mă cheamă și Hristea (după numele celuilalt bunic)?“.
Atrage atenția și ediţie bibliofilă a plachetei de versuri „Belgradul în cinci prieteni“ cu un autoportret din 1970 al autorului, ce cuprinde reproducerea anastatică a manuscriselor pregătite de Nichita Stănescu pentru ediţia bilingvă apărută la Vărşeţ (Iugoslavia), editura Ugao, 1971.
Cartea, apărută în 1996, la Editura Muzeul Literaturii Române, cu finanțarea Ministerului Culturii are următoarea precizarea: „Această plachetă de versuri, a patra din noua serie a «Colecției Manuscriptum», s-a tipărit într-o singură ediție originală de 1500 exemplare, din care 200 exemplare pe hârtie vergé, numerotate de la 1 la 100, pentru iubitorii de literatură și colecționarii de lucruri rare, cu ocazia aniversării zilei de naștere (31 martie 1933), care a schimbat în urmă cu treizeci de ani, cursul poeziei românești neo-moderne, Nichita Stănescu“.
Expoziția „Nichita Stănescu. «Suntem ceea ce iubim»“ este realizată de specialistului BJC de la compartimentul Colecții Speciale, Doina Monica Moșoiu.