„Familia Regală a României pe frontul Marelui Război (1916 -1918)“, la Muzeul de Istorie Constanța

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) se va deschide marți, 14 august, de la ora 11.30, expoziția „Familia Regală a României pe frontul Marelui Război (1916 -1918)“, inițiată și coordonată de Muzeul Național Cotroceni.

Organizată sub semnul Centenarului, expoziția îşi propune să readucă în atenţia publicului aspecte esenţiale ale implicării Regelui Ferdinand, Reginei Maria şi a copiilor lor în actele decizionale şi în acţiunile efective derulate de-a lungul participării României la Primul Război Mondial. Din punct de vedere tematic, sunt prezentate diferite aspecte și acțiuni ale Armatei Române pe front, momente oficiale în care apare familia regală alături de personalităţi, membri ai Guvernului României din acea perioadă, generali, conducători de armate – generalul Averescu, generalul Prezan – , şefii misiunilor militare aliate franceză, engleză, americană. Ultimele secvențe expoziționale ilustrează momentul intrării familiei regale în București și împlinirea idealului statal – înfăptuirea României Mari. Un accent deosebit este pus pe contribuţia Reginei Maria, ilustrată printr-o serie de fotografii în care suverana apare în calitate de infirmieră în spitalele de pe linia frontului sau vizitând frontul de la Mărăşeşti alături de generalul Eremia Grigorescu“, menționează organizatorii.

La vernisaj va fi prezent și directorul general Muzeul Național Cotrocenil, Liviu Jicman.

Expoziția „Familia Regală a României pe frontul Marelui Război (1916 -1918)“ este rod al colaborării dintre Muzeul Național Cotroceni, ca inițiator și coordonator, și o serie de instituții prestigioase: Arhivele Naţionale ale României, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I“, Arhivele Diplomatice – Ministerul Afacerilor Externe, Arhivelor Militare Naţionale Române, Arhiva Naţională de Filme și colecţionarii particulari Daniel Obreja și Sorin Mărgărit.

Expoziția va rămâne deschisă în perioada august-septembrie.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *