Istoria care nu se învață la școală – „Maria – inima României“
La câteva zile de la proiecția de la București, filmul documentar „Maria – inima României“, regizat de Trevor Poots și având producător general pe John Florescu, a putut fi văzut, gratuit, și la Constanța, pe 20 noiembrie, în cadrul unui amplu turneu național, inițiat de Chainsaw Film Production. Un turneu care s-a deschis la Constanța, probabil că nu întâmplător, știut fiind faptul că Marea Neagră a ocupat un loc important în inima Reginei Maria, datorită reședinței de la Balcic. Mai mult decât atât, orașul de la Marea Neagră a constituit loc de relaxare pentru familia regală la Constanța existând trei reședințe regale: Palatul construit, între anii 1904-1906, pentru regele Carol I și regina Elisabeta, în care își desfășoară în prezent activitatea Tribunalul Constanța, „Cuibul Reginei“, preferat de regina-poetă, Carmen Sylva, transformat în Muzeu al Portului, și Castelul din Mamaia, ctitorit de Regina Maria și aflat în avansată stare de degradare.
Proiecția de la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, organizată cu sprijinul oferit de Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius“, s-a bucurat de un real. Filmul, o veritabilă lecție de istorie, care, pe lângă imaginile de epocă alb-negru oferă opiniile avizate ale istoricilor români și străini și ale biografilor reginei (Ioan Aurel Pop, Hannah Pakula, Margaret Macmillan, Neagu Djuvara), a fost bine primit de publicul constănțean care a avut posibilitatea să afle informații despre film de la unul dintre cei trei producători, Viorel Chesaru, și de cercetătorul Mircea Lăcătuș, editor/archive.
„Acum aproape patru ani, în 2016, am făcut primul nostru documentar istoric despre regele Mihai (n.r. – „Războiul regelui“), și am reușit să-l terminăm în anul în care se celebrau 150 de ani de regalitate, iar după un an, pe la începtul lui 2017, ne gândeam care va fi următorul documentar. Și știam cu toții că în 2018 vom sărbători centenarul României și am tot stat și ne-am gândit: care personalitate și-a pus amprenta cel mai puternic asupra Unirii din 1918. Inițial ne-am gândit la regele Ferdinand, pentru că el era șeful statului, dar ulterior, datorită cercetărilor, a documentelor pe care le-am găsit și a consultanților istorici la care am apelat, ne-am dat seama că, de fapt, Regina Maria a fost cea care a fost esențială în realizarea României Mari“, a spus producătorul Viorel Chesaru.
Filmul a fost finanțat de companii private. În ceea ce privește cheltuielile, numai drepturile de autor pentru imaginile imaginile folosite în film au costat 70.000 de euro.
„Filmul este rezultat unui an de cercetări în arhivele românești, dar mai ales în cele străine. Am accesat 30 de arhive din 10 țări de pe toate contintentele. Dacă era normal să găsim imagini de arhivă cu România și despre România în Primul Război Mondial în Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, totuși, să găsim imagini în Olanda, Spania sau Italia, chiar și în Rusia ne-a surprins. Singurul obstacol a fost arhivele românești. Nu știu dacă ați observat, de-a lungul filmului, din când în când apărea un logo sus, logoul Arhivelor Naționale de Film, arhive care au fost singurele din lume care nu ne-au permis colorarea imaginilor alb-negru, un lucru foarte straniu și unic. România e unică în interdicții“, a spus cercetătorul Mircea Lăcătuș.
Conform producătorilor, atât filmul „Maria – inima României“, cât și „Războiul regelui“ nu pot fi considerate filme monarhiste. „Am încercat, la un moment dat, pur și simplu să evocăm o bucată de istorie, într-un mod care poate fi înțeles de oricine, care poate fi înțeles de cei tineri, care poate fi înțeles și de profesorii de istorie. Dar principala noastră țintă a fost popularizarea unei bucăți de istorie a României, pe care noi nu am învățat-o la școală“, a subliniat producătorul Viorel Chesaru.
Întâlnire cu studenții de la Jurnalism
Pe 20 noiembrie, înainte de proiecție, cei doi membri ai echipei de producție s-au întâlnit cu studenții și profesorii de la specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius. Întâlnirea s-a desfășurat sub titulatura „De la scenariu la film. Studiu de caz: editarea documentarului istoric «Maria – Inima României»”.
Turneul național „Maria – inima României“, care se va desfășura pe parcursul mai multor luni în întreaga țara, va mai cuprinde orașe precum Alba Iulia (29 noiembrie), Timișoara (2 decembrie) și Sinaia (5 decembrie).