„Marina în pictura și literatura românească: Valentin Donici“, un album care încununează o viață și o operă

Numele lui Valentin Donici (21 octombrie 1931- 28 octombrie 2005) este unul cu rezonanță pentru iubitorii de marine de la malul Mării Negre. El este reprezentativ pentru pictura de marine continuând tradiția predecesorului său, comandorul de marină Dimitrie Știubei.

La aproape 14 ani distanță de la plecarea sa Dincolo, în semn de prețuire  pentru munca sa neobosită și pentru generozitatea cu care, în timpul său liber, a imortalizat marea în mii de ipostaze, i-a fost dedicat un album. Lucrarea „Marina în pictura și literatura românească: Valentin Donici“, semnată de Carmen Irène Atanasiu și Andreea Atanasiu-Croitoru, a apărut în condiții grafice deosebite la Editura Muzeului  Național al Marinei Române, în 2018. Ea a fost lansată anul acesta, pe 29 mai, în salonul expozițional „Dimitrie Știubei“, în cadrul vernisajului expoziției „Marinele lui Val Donici“, cele două evenimente, atât cel plastic, cât și cel editorial, fiind incluse în seria manifestărilor festice dedicate Muzeului Național al Marinei Române (MNMR), la 50 de ani de înființarea sa.

albumul valentin donici

Carmen Irène Anastasiu, coautoarea volumului, care a fost colegă de birou la MNMR, vreme de 15 ani, cu comandorul Valentin Donici, a mărturisit că provocarea de realiza un album dedicat marinarului-pictor a fost lansată de fiica artistului, Anca, prezentă și ea la dublul eveniment.

De altfel, albumul poartă această dedicație: „Pentru Elvira şi Anca Donici (n.r. – soţia, respectiv fiica artistului), fără sprijinul cărora această lucrare închinată memoriei marinarului-pictor şi scriitor Valentin Donici nu ar fi prins viaţă“.

Anca, de când Dumnezeu l-a luat pe Donici, în plină putere creatoare, a încercat, prin tot ce s-a putut, să îl păstreze în memorie. (…) Donici a dat mai mult celor din jur decât a primit. Dar era pe cale să cadă în uitare. Iar acest lucru nu era corect“, a subliniat dr. Carmen Irène Atanasiu.

Marine răspândite în peste 70 de țări

„Cea mai mai greutate în realizarea acestui album a constat în cele 60 de pagini cu ilustrații ale tablourilor, pentru că majoritatea tablourilor sale sunt rispite în toată lumea, în peste 70 de țări, mai puțin în America Latină, după  cum spunea chiar el. (…) Parte din aceste reproduceri sunt reproduceri după fotografiile unor lucrări care au fost puse la dispoziție de către familie“, a completat coautoarea albumului.

lansare album valentin donici

Reproducerile care ilustrează albumul au fost realizate după lucrări din colecțiile unor instituții precum: Statul Major al Forțelor Navale, MNMR, nava-școala Mircea, precum și din colecțiile particulare: Anca și Elvira Donici, Șerban Berescu și Marian Bănică.

Albumul este o mărturie elocventă a trecerii lui Valentin Donici prin viață și prin pictură. Este o carte care amintește tuturor despre o tradiție și mai ales de un om. De un om pe care mi-l amintesc zâmbind întotdeauna, cald, bun, comunicativ având această genă a alterității, care, se spune, îi caracterizează pe cei care trăiesc în contact îndelungat cu mare(…) Este un album necesar, care încununează o viață și o operă“, a spus istoricul de artă dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanța, în cadrul vernisajului.

 „A pictat aproape toată viața marea, fără să se repete, surprinzându-o în toate ipostazele sale“

Despre opera sa, criticul de artă a mai spus că reunește lucrări reprezentative pentru istoria marinei, pentru un anumit gen, pictura de marine, pentru tipul de nave, deoarece „era un tehnician și știa să le distingă și să reprezinte toate elementele care individualizau aceste nave. Știa, de asemenea, să le reprezinte în momente de acalmie, pe furtună sau în alte momente mult mai dramatice“.

Despre artistul Val Donici și opera sa, dr. Doina Păuleanu a mai spus: „Valentin Donici a fost un pictor împătimit de mare. A pictat aproape toată viața acest subiect, fără să se repete, surprinzându-l în toate ipostazele sale. (…) Avea o calitate de a reprezenta transparența mării. Cei care lucrează marine știu că este unul dintre cele mai dificile lucruri, pentru că trebuie să o faci și credibilă, trebuie să o reprezinți și în substanța ei, trebuie să o reprezenți și străbătută de razele soarelui sau amurgind.

Valentin Donici a fost pictorul mării, în general. Lucrările sale rămân, sunt recognoscibile, există un stil Valentin Donici, un stil care, de altfel, s-a și transmis, domnia sa având calitatea de pedagog și faptul că un cerc de pictură îi poartă numele se datorează nu numai faptului că este un pictor important al mării, ci și faptului că a știut să-și exercite vocația pedagogică adunând în jurul său oameni care iubeau la fel marea cum a iubit-o Valentin Donici. Ideea de a face un album, care să-i fie dedicat, a încolțit de mult în inima specialiștilor, a Ligii Navale, a familiei care au depus eforturi pentru realizarea acestui obiectiv. A fost o muncă efectiv benevolă, dar a fost o muncă tenace care începe de la adunarea materialului, la selecția imaginilor, la urmărirea procedeelor tipografice, la calitatea acestora“.

„Trag nădejdea ca Donici să rămână în sufletele și în amintirea dumneavoastră așa cum merită“

Prezentă la dublul eveniment, alături de cele două cautoarea ale albumului și de istoricul de artă dr. Doina Păuleanu, Anca Donici, fiica artistului, a spus: „Vreau să-i mulțumesc lui Dumnezeu că a strâns în jurul nostru, în jurul familiei noastre, oameni deosebiți, cu sufletul mare, ca să ne ajute să vedem cum o utopie a devenit realitate. Și eu, și mama mea, le mulțumim foarte mult și trag nădejdea ca Donici să rămână în sufletele și în amintirea dumneavoastră așa cum merită“.

De asemenea, a fost invitat să ia cuvântul colecționarul Șerban Berescu, cel care a pus la dispoziție o lucrările sale, necesare pentru a ilustra albumul.

vernisaj val donici

„L-am cunoscut pe pictorul Val Donici, un om de o bunătate covârșitoare. Era un bonom, un om darnic și talentat care umplea încăperea și care a dăruit și după moarte“, a subliniat Berescu.

Albumul „Marina în pictura și literatura românească: Valentin Donici“, realizat de Carmen Irène Atanasiu și Andreea Atanasiu-Croitoru, poate fi procurat de la MNMR, la prețul de 36 lei, în timpul programului de funcționare al instituției, de miercuri până duminică, între orele 09.00-17.00.

În 2011, în memoria lui Valentin Donici a fost înființat, în cadrul Ligii Navale din România, filiala Constanța, Atelierul de pictură „Val Donici“, fiica sa, Anca, numărându-se printre membrii fondatori.

Pe 29 mai, după deschiderea expoziției „Marinele lui Val Donici“ și lansarea volumului, în sala Clio a MNMR a avut vernisajul unei alte expoziții, „Muzeul Național al Marinei Române în viziunea artiștilor“, rod al colaborării membrilor atelierelor „Val Donici“ și „Amfora“, prin care s-a demonstrat că tradiția picturii de marine continuă la Constanța.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *