Muzeul Național al Marinei Române sărbătorește 50 de ani de existență

Muzeul Național al Marinei Române, instituție unică în peisajul cultural național, sărbătorește, pe 29 mai, 50 de ani de înființarea sa prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1127, considerată actul său de naștere. Însă manifestările festive nu se vor concentra doar în ziua de 29 mai, ci se vor desfășura pe parcursul mai multor zile, până pe 1 iunie.

Startul manifestărilor aniversare se va da sâmbătă, 25 mai, de la ora 09.30, când Muzeul Național al Marinei Române va marca Jubileul prin ceremonialul ridicării pavilionului la catarg cu intonarea Imnului Național, oficierea serviciului religios și luările de cuvânt ale personalităților invitate la eveniment.

Monografie: „MNMR, 50 de ani de existență

După aceea se va lansa monografia „Muzeul Naţional al Marinei Române 50 de ani de existenţă. 1969-2019“, realizat de specialiștii muzeului. Se vor acorda distincții și diplome.

muzeul national al marinei romane

Conferință prestigioasă, la a 23-a ediție

De la ora 13.00, se va startul celei de-a XXIII-a Conferințe Naţionale de Comunicări Ştiinţifice „Dunărea şi Marea Neagră în spaţiul euroasiatic. Istorie, Relaţii Politice şi Diplomaţie“.  La eveniment și-au anunțat prezența 70 de cercetători, profesori, muzeografi, arhiviști, biblioteconomiști, restauratori și conservatori de la instituții de cultură și de învățământ din țară și din Constanța.

Pentru buna desfășurare a Conferinței, MNMR este închis publicului vizitator în perioada 23-26 mai.

Intrare gratuită, pe 29 mai

Însă miercuri, 29 mai, chiar de ziua muzeului, între orele 10.00-18.00, publicul va putea vizita gratuit expoziția permanentă a muzeului, dar și expozițiile temporare: „Parașutismul militar – repere istorice“ și „Din activitatea Cercetașilor României“. De la ora 17.00, publicul este așteptat să participe la deschiderea a două expoziții de pictură, vernisajele fiind susținute de directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu.

Marinele lui Val Donici și lucrări inspirate de muzeul sărbătorit, prezentate publicului

Prima dintre ele, „Muzeul Național al Marinei Române în viziunea artiștilor“, va fi deschisă în sala Lentilei farului de la Tuzla. „Provocarea a fost lansată de directorul muzeului (n.r. – comandor Marius-Laurentiu Rohart) Atelierelor de arte vizuale «Val Donici» și «Amfora», colaboratori tradiționali ai muzeului și acceptată cu entuziasm de aceștia“, au subliniat gazdele.

Cea de-a doua expoziție, „Marinele lui Val Donici“ este dedicată binecunoscutului pictor de marine comandor Valentin Donici, fost angajat al MNMR. Lucrările lui Val Donici, expuse în salonul expozițional „Comandor Dimitrie Știubei“ fac parte din pinacoteca muzeului. Cu acest prilej, va fi lansat și volumul „Marina în pictura și literatura română. Valentin Donici“, semnat de Carmen Irène Atanasiu și Andreea Croitoru și publicat la Editura MNMR.

Tot în sala „Comandor Dimitrie Știubei“ va mai putea fi admirată și expoziția de machete organizată de Asociația Modelism „Tomis“.

muzeul national al marinei romane interior

Ziua Porților Deschise, de 1 iunie, pentru prichindei

Manifestările aniversare vor continua pe 1 iunie, când va fi organizată Ziua Porților Deschise, pentru toți copiii, în intervalul orar 09.00-17.00. Cu acest prilej, prichindeii vor putea vizita atât expoziția permanentă, cât și pe cele temporare, pentru a descoperi fascinantul univers marin

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *