„Localități ale județului Constanța la 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România“, un volum necesar, dar „incomplet“
„Localități ale județului Constanța la 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România“ este titul volumului coordonat de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, dr. Corina-Mihaela Apostoleanu și dr. Luminița Stelian, care a fost lansat în anul Centenarului, pe 16 noiembrie, în aula Bibliotecii Județene Constanța „Ioan N. Roman“.
Realizat în condiții grafice excelente la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, volumul în format A4, cu coperți cartonate, oferă, în cele aprox. 400 de pagini, informații despre 32 din totalul celor 70 de localități ale județului Constanța (trei municipii, 12 orașe și 58 de comune). Doar 32 de localități, deoarece, „din motive greu de acceptat, având în vedere scopul generos al volumului și momentul aniversar, unele primării au neglijat, refuzat ori respins invitația de colaborare“, după cum a precizat prof. univ. dr. Valentin Ciorbea în „Argumentul“ cărții.
Cele 32 de localități despre care se regăsesc inforrmații în volum sunt: trei municipii (Constanța, Mangalia, Medgidia), șapte orașe (Băneasa, Cernavodă, Eforie, Hârșova, Murfatlar, Năvodari, Techirghiol) și 22 comune (Adamclisi, Agigea, Amzacea, Corbu, Crucea, Cumpăna, Cuza Vodă, Dumbrăveni, Grădina, Lipnița, Lumina, Nicolae Bălcescu, Oltina, Ostrov, Pantelimon, Pecineaga, Peștera, Rasova, Siliștea, Târgușor, Tortoman, Valu lui Traian).
Dublu moment aniversar
Cartea se deschide cu mesajul președintelui Consiliului Județean Constanța (CJC) Marius Horia Țuțuianu, o listă a localităților și primarilor la care se face referire în volum, urmată de un amplu „Argument“ semnat de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea și de o „Notă asupră ediției“, oferită de dr. Corina-Mihaela Apostoleanu.
„Ne-am propus, pentru a celebra aceste două momente importante, 100 de ani de la Marea Unire și 140 de la unirea Dobrogei cu România, să lansăm un volum dedicat localităților din județul Constanța, la care s-a lucrat pe parcursul anului 2018. Această carte a apărut prin contribuția primăriilor localităților care se regăsesc în volum și le mulțumim pentru textele pe care ni le-au trimis“, a spus, în deschiderea evenimentului, directorul BJC, dr. Corina Apostoleanu.
O datorie civică și morală
Absent de la eveniment din motive obiective fiind prezent la Târgul de Turism al României de la Romexpo, București, președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, a transmis prin Carmen Stoica un mesaj în care a felicitat colectivul redacțional, dar și cele 32 de unități administrativ- teritoriale care și-au făcut „datoria morală și cea civică“ aducându-și contribuția la realizarea acestei monografii.
„Îmi doresc și sper pe viitor să nu uităm și să-i cinstim pe oamenii care își aduc contribuția și își pun amprenta pe proiectele benefice comunității“, a transmis președintele CJC.
„Acest volum ar fi trebuit să unească toate localitățile județului Constanța“
„Ne aflăm în prima săptămână a jubileului Dobrogei, care ar trebui să se încheie pe 23 noiembrie, la Constanța. (…) Este o zi asemănătoare, din punct de vedere al climei, cu cea de acum 140 de ani, o zi mai mohorâtă, mai închisă, dar plină de speranțe și bucurie. (..) Acest volum ar fi trebuit să unească toate localitățile județului Constanța, la 140 de ani, dar din păcate, primarii fiind ocupați cu alte probleme nu au dat materiale pentru acest volum“, a spus prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România.
De asemenea, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea a făcut o trecere în revistă a marilor volume dedicate Dobrogei, pe parcursul celor 140 de ani de la reintegrarea în granițele statului român: „Bilder aus der Dobrudscha 1916-1918“ (1918), „Dobrogea: Cincizeci de ani de vieață românească“ (1928), „La Dobroudja“, volum publicat în 1938 de Academia Română, „Studii istorice dobrogene“ (2003) și „Dobrogea 1878-2008. Orizonturi deschise de mandatul european“ (2008).
„Necesitatea unei asemenea lucrări nu trebuie argumentată“
Despre volumul „Localități ale județului Constanța la 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România“ a luat cuvântul, din partea Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale (SJCAN), Constantin Cheramidoglu.
„Necesitatea unei asemenea lucrări nu trebuie argumentată. Oricine vrea să se ocupe de istoria unui teritoriu trebuie să cunoască acel teritoriu și locuitorii săi. Locuitorii fac și așezările. Acest gen de lucrări au apărut la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX începând cu lucrarea lui Dănescu (n.r. – Grigore Dănescu, autorul „Dicționarului geografic, statistic, economic și istoric al Județului Constanța“, publicat în 1897) și apoi cu «Marele dicționar geografic al României», apărut în cinci volume (n.r. 1898-1902) a cuprins toate localitățile care existau la acea vreme în toată țara cu date care ne sunt necesare și acum. De atunci încoace s-au făcut tot mai puține astfel de lucrări“, a spus Constantin Cheramidoglu.
„Din punct de vedere istoric, „Localități ale județului Constanța la 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România“ este o lucrare necesară“, a mai spus acesta.
La evenimentul editorial din aula BJC au fost prezenți reprezentanți ai administrației publice, ai contributorilor incluși în volum, ai instituțiilor de cultură din oraș (Muzeul de Artă Populară Constanța și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie) și ai Universității „Ovidius“ Constanța.
După lansarea de carte, participanții la eveniment au fost invitați în holul central al BJC pentru a vedea expoziția „Centenarul Unității Românești. 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România“.