Ioan Damaschin prezintă „Domnitorii români ctitori la Sfântul Munte Athos“

„Domnitorii români ctitori la Sfântul Munte Athos“ este numele celui mai recent volum pe care și-a pus semnătura comandorul dr. Ioan Damaschin și care va fi lansat miercuri, în cea de-a 30-a zi a lunii mai, de la ora 17.30, la sediul Fundației „Sfinții Martiri Brâncoveni“ din strada Vasile Lupu nr. 41-43 (zona Capitol).

Cartea va fi prezentată de autor și de directorul Muzeului Militar Național „Ferdinand I“, filiala Constanța, dr. Costin Scurtu, invitat de onoare fiind Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

„Lucrarea, unicat în domeniu, prezintă pe toți cei aproximativ 100 de domnitori români, din Țara Românească și Moldova, care timp de peste 500 de ani au ctitorit la cele 20 de mănăstiri de la Sf. Munte Ahos – biserici, trapeze, bucătării, arsanale (porturi), turnuri de apărare, apeducte, alte anexe, ce erau absolut necesare monahilor, care se nevoiau și se rugau în aceste locuri sfinte. Contribuțiile și generoasele danii ale marilor domnitori români printre care Mircea cel Bătrân, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare, Neagoe Basarab, Petru Rareș, Alexandru Lăpușneanu, Vasile Lupu, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu și alții, dar și ale multor ierarhi, dregători ori mari boieri pământeni, în cele aproximativ cinci secole au făcut ca mănăstirile să reziste vicisitudinilor vremii, care au bântuit de-a lungul unui mileniu Sfântul Munte: cotropitori, pirați, răufăcători, calamități, uzura datorată timpului etc “, se arată în comunicatul de presă emis de Fundația „Sfinții Matiri Brâncoveni“.

Conform organizatorilor, inedita lucrare „Domnitorii români ctitori la Sfântul Munte Athos“, semnată de comandorul dr. Ioan Damaschin, prezintă aspecte mai puțin cunoscute din viața acestor înaintași care s-au aflat la conducerea Moldovei și a Țării Românești, informații care nu se regăsesc în cărțile de istorie, dar care le completează personalitatea.

Intrarea la evenimentul editorial organizat și găzduit, miercuri seară, de Fundația „Sfinții Martiri Brâncoveni“ este liberă pentru toți cei preocupați de istorie și de spiritualitate românească.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *