„Tezaurul României de la Moscova“, dezbatere și lansare de carte

La doar o zi de la data în care, în România, se celebrează Ziua Eroilor, la Universitatea „Ovidius“ Constanța  va avea loc un dublu eveniment: o dezbatere și o lansare de carte. Evenimentul, programat vineri, 18 mai, de la ora 13.00, în Sala Senatului din Campus, îl va avea în prim-plan pe jurnalistul Marian Voicu, care va vorbi despre tezaurul României de la Moscova.

„Dezbaterile dedicate Primului Război Mondial și Marii Uniri continuă cu lansarea cărții și conferința domnului Marian Voicu referitoare la Tezaurul României de la Moscova. Cei interesați de subiect sau care își doresc un exemplar cu autograful autorului sunt așteptați vineri, 18 mai, în Sala Senatului Universității «Ovidius», începând cu ora 13.00“, transmit, din partea gazdelor, reprezentanți ai Facultății de Istorie și Științe Politice.

Volumul „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani“ a apărut la editura Humanitas.

„Pentru cei mai mulţi dintre români, Tezaurul înseamnă aurul Băncii Naţionale a României. Şi totuşi, acesta reprezenta mai puţin de o zecime din valoarea bunurilor evacuate în Rusia în 1916 şi 1917. Românii au expediat atunci tezaurele Băncii Naţionale şi ale Casei de Depuneri şi Consemnaţiuni, ale băncilor private şi ale instituţiilor publice, bijuteriile Coroanei, cele mai importante obiecte de artă din muzee şi colecţiile private, odoarele mănăstireşti, colecţiile numismatice, arhivele statului, arhivele diplomatice, manuscrisele, cărţile rare, în fine, tot ce reprezenta, ca patrimoniu, identitatea naţiunii române, începând cu secolul al XVI-lea. Încercaţi să îi povestiţi unui rus rezonabil, fără să vă înfierbântaţi, istoria Tezaurului românesc. Veţi trece, exasperaţi, de la problema simplă a unei datorii neplătite, creanţă transmisă din generaţie în generaţie, până la Basarabia, războiul de pe Frontul de Est, instalarea comunismului în România sau scutul de la Deveselu. Pentru noi, chestiunea Tezaurului este simplă: le-am dat ruşilor toată avuţia noastră, spre păstrare, cu acte în regulă. De 100 de ani le-o cerem înapoi. Pentru români, rezolvarea problemei Tezaurului ar duce la îmbunătăţirea relaţiei bilaterale. Pentru ruşi, îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale ar duce la rezolvarea problemei Tezaurului. Iată o situaţie fără ieşire“, se arată pe site-ul Humanitas.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *