„Intermeridian online“, călătorie muzicală prin patru muzee și două colecții de artă

Din 28 octombrie până pe 1 decembrie, iubitorii de muzică și de arte plastice sunt invitați să facă săptămânal câte o călătorie incitantă online prin patru muzee de artă și două colecții de artă, sub genericul „Intermeridian online“. Ambasadori ai muzicii și ai frumosului vor fi doi tineri muzicieni: violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga. Imaginile din muzeele și colecțiile de artă, prezentate de specialiști, se vor îmbină în mod armonios cu recitalurile celor doi muzicieni. Printre cele șase destinații culturale se află și Muzeul de Artă din Constanța, în holul căruia se află și un pian de concert.

intermeridian online stefan doniga diana jipa

Călătoria muzicală a început pe 28 octombrie în județul Covasna,în sătucul Micloșoara, acolo unde se află un Muzeu al Vieții Transilvănene, găzduit de Castelul Kalnoky. Ghid în această călătorie spirituală a fost însuși contele Tibor Kálnoky.

Pe 4 noiembrie, artiștii au poposit la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj cântând în sala în care au concertat Franz Liszt, Johannes Brahms, Johann Strauss-fiul, Bela Bartók și George Enescu. Ghid în această călătorie spirituală le-a fost directorul instituției, Tudor Sălăgean.

Pe 11 noiembrie, de la ora 20.00, pe paginile de Facebook ale postului Radio România Muzical, Institutului Cultural Român, precum și pe paginile celor doi artiști, Diana Jipa și Ștefan Doniga, invită publicul prin Zalău, Arad și Deva, să descopere „o lume fascinantă pe care doi artiști – pictorul și poetul – o desfac în culori și cuvinte și o recompun în iubire: Petru și Cora Botezatu, artiștii coborâți parcă din Psalmii lui Arghezi ca să îi învețe pe îngeri bucuria de a fi om“.

Pornind de la pânza albă de pe șevaletul Maestrului, vom pătrunde în lumi de basm și vom călători prin uriașe catedrale pe care pictorul le-a scufundat în aur si azur, purtați de versurile poetei și scriitoarei Cora Botezatu și de o muzică minunată. Fiți alături de noi pe 11 noiembrie, de la 8 seara, pentru a schița împreună, din sunete, cuvinte și imagine vie, portretul în oglindă al unui fascinant artist“, scriu cei doi artiști pe paginile lor de Facebook.

Miercuri, 18 noiembrie, iubitorii de artă sunt invitați la malul Mării Negre, la Constanța, pentru a admira Muzeul de Artă și Muzeul de Sculptură „Ion Jalea“.

Călătoria muzical-artistică va continua pe 25 noiembrie, la Râmnicu Vâlcea, pentru a descoperi colecția de artă plastică contemporană Nicolae Sofianu.

Aventura „Intermeridian online“ se va încheia de Ziua Națională a României, marți, 1 decembrie, la Muzeul „George Enescu“ din București.

Artele sunt meridiane ale sufletului uman care se întrepătrund și se desfac în fiecare dintre noi ca în poli ai frumuseții și sensibilității. Ne-am propus să călătorim în acest univers infinit al creației artistice și să unim meridianele muzicii, artelor plastice și poeziei cântând în locuri superbe din România, vizitând muzee, castele, ateliere ale artiștilor și întâlnind oameni minunați, dornici să împartă cu noi din bogăția spiritelor lor. Și totul ni s-a părut un lucru cu atât mai util cu cât, în aceste zile, lucruri atât de importante pentru viața și educația fiecăruia precum prezența într-o sală de concert sau vizitarea unui muzeu sunt, din nefericire, aproape inaccesibile“, spune pianistul Ștefan Doniga.

Repertoriul muzical inclus în proiectul „Intermeridian online“ cuprinde creații semnate de cei mai importanți compozitori români ai prezentului precum: Adrian lorgulescu, Ulpiu Vlad, Felicia Donceanu, Carmen Petra Basacopol, Roman Vlad, Remus Georgescu și Vlad-Răzvan Baciu.

Cei doi artiști au susținut un recital de muzică românească, „Intermeridian“, și la Constanța, pe 20 noiembrie 2019, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, în cadrul celei de-a 45-a ediții a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *