Împletiturile din papură, din ce în ce mai rare

Obiectele realizate din papură, după un vechi meșteșug transmis din generație în generație, sunt celebre pentru trăinicia și frumusețea lor. Cândva o afacere rodnică în Delta Dunării, astăzi împletiturile din papură se mai realizează doar de meșterii din Mahmudia și Luncavița.

Coșuri, coșulețe, genți, suporturi  de sticlă, pălării și papuci. Iată doar câteva exemple realizate din papură împletită, un meșteșug care necesită pricepere. Dacă doriți să le aveți în casă sau doar să le admirați, veniți astăzi, la Muzeul de Artă Populară Constanța, acolo unde  se desfășoară Târgul Meșterilor Populari din Dobrogea, ediția a II-a.

E bine să vă grăbiți, deoarece azi este ultima zi a târgului, care s-a deschis pe 19 mai. Aici, meșteșugul împletiturilor din papură este reprezentat de româncele Florica Arion din satul Luncavița și Lili Damian din Mahmudia.

targul mesterilor populari din Dobrogea muzeul de arta constanta luncavita florica arion

 

Lili Damian din Mahmudia spune că împletiturile din papură nu se realizează greu, dacă urmezi pașii care trebuie. Papura se recoltează „din baltă“ în luna noiembrie. Selecția ei se face încă înainte de a fi tăiată, pentru că nu din orice tulpină se pot realiza împletituri. Adusă acasă, ea este ținută afară „să o strângă gerul“.

Abia la începutul verii, din iunie, începe să se lucreze. Pentru împletituri se folosesc miezul și o frunză, uneori chiar două. Înainte de a fi lucrată ea se umezește punându-se în saci de celofan. Nu mai mult de un snop sau doi. În absența acestei etape, papura ar crapă și nu ar mai putea fi prelucrată. După terminarea papurii, operațiunea se reia scoțându-se de la umezit alți snopi.

Pentru ca împletiturile să aibă forma dorită, ele se lucrează pe calapoade speciale: rotunde, dreptunghiulare, mai mici sau mai mari. În funcție de priceperea și dexteritatea meșterului, o împletitură mai complexă este gata în 3-4 ore.

Share:

2 comentarii la „Împletiturile din papură, din ce în ce mai rare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *