De Centenar și în preambulul Zilei Dobrogei, costumul popular românesc, într-o paradă inedită la Muzeul de Artă Populară Constanța

Într-o frumoasă sâmbătă de noiembrie, la amiază, zeci de constănțeni iubitori de tradiție și-au dat întâlnire la Muzeul de Artă Populară, atrași de perspectiva de a vedea o inedită paradă de costume populare vechi și noi.

Evenimentul „Costumul românesc de patrimoniu. Centenar de tradiție și continuitate“, organizat de Muzeul de Artă Populară Constanța, în parteneriat cu asociațiile culturale „Cusături dobrogene“ din Constanța și „Șezătoarea“ din București, a constitut un excelent prilej pentru publicul de la Marea Neagră de admira piesele vechi de costum din colecția avocatei Eugenia Catargiu și de a vedea cămăși noi, realizate după modele tradiționale. Mai mult, parada portului popular din 10 noiembrie constituie un excelent prilej pentru public de a (re)vedea colecția de costume populare de sărbătoare din expoziția permanentă, de la etajul I, a instituției de cultură.

„Costumul de sărbătoare este de o frumusețe aparte“

Manifestarea organizată azi (n.r. – sâmbătă, 10 noiembrie), «Costumul românesc de patrimoniu. Centenar de tradiție și continuitate», este închinată Centenarului Marii Uniri, dar și împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, ca de altfel toate manifestările pe care le-am organizat anul acesta. Noi, prin specificul instituției muzeale, fiind un muzeu al civilizației tradiționale, ne-am gândit, în semn de omagiu pentru spiritul creator al poporului român, să prezentăm costumul popular românesc, parte din expoziția permanentă a muzeului, pentru că portul popular este una dintre cele mai importante forme de cultură a oricărui popor.

Ne-am gândit că expoziția noastră permanentă de costum popular românesc vine în întâmpinarea acestei manifestări complexe, pe care am propus-o, în colaborare cu două asociații, «Cusături dobrogene» din Constanța și «Șezătoarea» din București. La etajul clădirii, veți putea vedea costumul popular românesc pe provincii istorice, dar, în același timp, din toate zonele etnografice ale unei provinicii. Costumele expuse sunt costume de sărbătoare. Ele provin din Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania, Dobrogea.

Toate aceste costume sunt deosebite, pentru că, în general, costumul de sărbătoare este de o frumusețe aparte, este de o diversitate mare, atât din punct de vedere al materialelor din care este confecționat, cele mai multe din gospodăria țărănească, dar și din punct de vedere al croiului, al ornamenticii, al cromaticii. Pentru a organiza o manifestare complexă, am colaborat și cu cele două asociații mai sus amintite. Ne-am bazat mult pe colecția de costum popular a doamnei avocat Eugenia Catargiu, care a depus o muncă grea, cu multă pasiune, cu mari sacrificii financiare, să adune atâtea costume populare și să poată să le aducă în fața dvs., într-o paradă a costumului popular. După această paradă, va fi prezentată cămașa, una dintre cele mai importante piese de port, cămașa ajunsă în contemporaneitate, lucrată de membrele acestor asociații, care au păstrat croiul cămășii, ornamentica și cromatica. Am putea spune că toate aceste cămăși au ca izvor de inspirație cămașa de tradiție“, a spus, în deschiderea manifestării, directorul Muzeului de Artă Populară Constanța, dr. Maria Magiru.

Cămașa dobrogeană, la loc de cinste

În prima parte a manifestării, membrele asociațiilor culturale „Cusături dobrogene” şi „Şezătoarea“ , îmbrăcate în costume populare constituite din piesele de colecție ale Eugeniei Catargiu, au apărut în fața publicului. Printre ele s-au aflat și elevi ale Colegiului Național de Arte „Regina Maria“, dar și nume consacrate, precum Diana Slav, faimoasă prin tururile sale prin care promovează istoria Constanței, Bianca Folescu, de la asociația Suvenir din Dobrogea din Vișina, precum și avocata Laura Diaconu, care deține o impresionantă și valoroasă colecție de costume populare.

În paradă au fost prezentate inclusiv costume bărbătești, însă acestea au fost în… minoritate.

Avocata Eugenia Catargiu și-a luat în serios rolul de organizator și a prezentat fiecare costum în parte.

Vă mulțumesc foarte mult, doamnă director Maria Magiru, pentru că ne-ați acordat încrederea dvs., ca specialist. Acest lucru ne onorează (…) Vă mulțumesc și dvs., celor care ați venit într-un număr atât de mare. Prezența dvs. aici este o dovadă că portul popular este încă viu, este apreciat, iubit în continuare și valorizat. A fost greu să organizez această paradă, pentru că este destul de delicat să îmbraci atât de multe doamne, pentru că trebuie să știi un costum popular pentru tine și fiecare a avut nevoie de asistență, dar cu răbdare și bună dispoziție totul a fost pe măsura așteptărilor“, a spus aceasta.

După momentul artistic oferit de elevii Colegiului „Regina Maria”, evenimentul a continuat cu prezentarea pieselor de port noi, realizate după modele tradiționale, de către membrele celor două asociații. Un loc important în cadrul paradei i-a fost dedicat portului popular dobrogean, cămașa cu platcă și ruje aflându-se în prim-plan, ea fiind realizată după modelui cămășii vechi de Ostrov, aflate în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța.

Manifestarea „Costumul românesc de patrimoniu. Centenar de tradiție și continuitate“ s-a încheiat într-o notă de bună dispoziție: membrele asociațiilor au umblat printre public cu mere și covrigi îmbiindu-l totodată cu un colac rumenit și pufos. Iar în loc de final propriu-zis, pe platoul din fața Muzeului de Artă Populară Constanța s-a încins o horă mare.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *