Direcția Județeană pentru Cultură marchează Centenarul Marii Uniri și Ziua Dobrogei prin albumul „Monumente istorice din județul Constanța“

Orașul de la Marea Neagră, ridicat pe vestigiile anticului Tomis, avea nevoie de o carte în filele căreia să rămână, pentru posteritate, imagini de ieri și de azi. O astfel de lucrare este albumul „Monumente istorice din județul Constanța“, prin care Direcția Județeană pentru Cultură Constanța (DJCC) și-a propus să salveze de la uitare vestigii și edificii reprezentative din oraș și din județ.

„Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, al cărei rol esențial este protejarea patrimoniului cultural național din județ, a avut în vedere, de mult timp, alături de alte proiecte și măsuri destinate protejării prin cunoaștere, realizarea unei lucrări care să prezinte monumentele din municipiul și județul Constanța. Pornind de la convingerea fermă că monumentele istorice semnificative și toate obiectivele de patrimoniu cultural nu aparțin doar unei anumite colectivități, ci întregii națiuni, proiectul nostru vizează să se alăture unor lucrări similare realizate de alte direcții de cultură din țară și să aducă în prim-plan problema protejării și promovării valorilor patrimoniului cultural național. Momentul ales pentru publicarea albumului «Monumente istorice din județul Constanța», anul 2018, reprezintă dorința Direcției Județene pentru Cultură Constanța de a marca aniversarea Centenarului Marii Uniri a României și împlinirea, totodată, a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria-mamă“, precizează, în Cuvântul-înainte, coordonatorul lucrării, directorul executiv al DJCC, dr. Magdalena Tiță.

monumente istorice din constanta

„Albumul include un număr mare de monumente istorice înscrise în Lista Monumentelor Istorice, de tipologii și categorii diverse, situate în «partea constănțeană» a Dobrogei: monumente arheologice, monumente de arhitectură, clădiri publice și pr ivate, lăcașe de cult și monumente de for public, începând din antichitate și până la mijlocul secolului XX. Comparativ cu Lista Monumentelor Istorice din 2005, în albumul nostru nu se regăsesc imagini ale unor monumente care în acest moment sunt dispărute sau degradate iremediabil“, mai precizează  dr. Magdalena Tiță.

monumente istorice din constanta

În cele 340 de pagini ale volumului, cititorii vor descoperi aprox. 300 de imagini, realizate de fotograful Mihail Șerbănescu, dar și de către arh. Laura Tudose, nu doar fotografii de ansamblu, ci și detalii semnificative.

Fiecare imagine este însoțită de texte explicative alături de date ale fiecărui obiectiv de patrimoniu cultural, inclusiv poziția ocupată în Lista Monumentelor Istorice.

monumente istorice din constanta

Cartea „Monumente istorice din județul Constanța“ a apărut în condiții grafice deosebite la Editura Romart Design din București, partener în realizarea acestei cărți fiind Asociația „Dobrogea – Istorie și Civilizație“.

Pe coperta întâi apare o imagine din zona peninsulară, în care ies în evidență Cazinoul și Catedrala „Sfinții  Apostoli Petru și Pavel“, iar pe coperta IV este reprezentat monumentul triumfal de la Tropaeum Traiani.

monumente istorice din constanta

Volumul a fost lansat pe 22 iunie, la Muzeul de Artă Constanța, fiind prezentat de directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, directorul executiv al DJCC, dr. Magdalena Tiță, fotograful Mihail Șerbănescu și secretarul de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Gheorghe Popa.

ansare monumente istorice din constanta

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *