Sfântul Petru, patronul agricultorilor, Ana-Foca și Cosmandinul. Pericol de grindină și incendii
29 iunie este o zi de mare importanță în calendarul creștin ortodox, fiind praznicul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar și în calendarul popular. Odinioară, aceasta era ținută cu mare respect de către țăranul român, care nu lucra nici pe 29 iunie, dar nici în următoarele două zile, ca nu cumva Sânpetru să „lovească“ recoltele cu grindină sau să năpustească asupra lor focul.
Aceste mari puteri îi aparțineau Sfântului Petru, numit și Sânpetru, care era patronul agricultorilor și avea în grijă căldura și ploaia. Despre grindina pe care sfântul o trimite asupra celor care lucrează în această zi se spune că este piatră adevărată pe care sfântul o macină și apoi o fierbe în cer, timp de trei zile, pentru a mărunți. În zile în care se aud tunete, se crede că Sânpetru macină piatra.
Grindină cât merele
Tot de teama acestui fenomen meteorologic periculos pentru grâne, până la Sânpetru nu se scuturau merele din copac, dar nici alte poame, pentru a nu cădea grindină mare cât aceste fructe. Merele sunt interzise a se consuma până în această zi de către femeile tinere.
„Nicio femeie nu trebuie să mănânce mere până în această zi fără a-i supăra pe cei răposați. Însă după Sfântul Petru doar femeile tinere pot mânca mere, iar cele în vârstă trebuie să aștepte până la Sfântul Ilie, prăznuit pe 20 iulie. Pe 29 iunie se împart mere dulci sau acre, colaci și lumânări. La biserică, pe lângă aceste ofrande se duce și colivă și, dacă se poate, e bine să se sfințească și puțină miere“, se arată pe pagina Muzeului de Artă Populară Constanța, care deține în expoziția permanentă o icoană a celor doi apostoli, Petru și Pavel, prăznuiți pe 29 iunie.
Interdicția de a lucra este extinsă și asupra următoarelor două zile. Pe 30 iunie nu se lucrează pentru a nu cădea grindina și pentru ca lupii patronați de Sfântul Petru să nu atace vitele.
Luna lui Cuptor, sub semnul focului
Ziua de 1 iulie are însă o conotație specială, ea aflându-se mai puțin sub influența Sfântului Petru, ci mai mult sub cea a lui Ana-Foca, sfânt din calendarul popular care guvernează luna lui Cuptor aducând secta și pârjolul asupra recoltelor celor care îi nesocotesc sărbătoarea. „Ziua se ține și pentru a fi feriți de incendii tot timpul anului, dar și pentru ca șoarecii să nu roadă lucrurile din ladă“, se mai arată pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă Populară Constanța.
Tot pe 1 iulie se sărbătorește Cosmandinul, care se ține prin nelucrare pentru sănătate. Acest nume provine de la sfinții doctori fără de arginți, Cosma și Damian, pe care Biserica Ortodoxă îi cinstește în această zi.
Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța