Imagini unicat de la construirea podului de la Cernovodă, în expoziția „În lumina culturii – opera lui Anghel Saligny“

Expoziția foto-documentară „În lumina culturii – opera lui Anghel Saligny“, organizată sub egida Bibliotecii Academiei Române, va fi itinerată joi, 18 februarie, de la ora 12.00, la Muzeul „Axiopolis“ din Cernavodă, localitate unde se află celebrul pod peste Dunăre ridicat de marele inginer și inventator român.

Evenimentul este inclus în cadrul proiectului național „Valori și modele naționale în educația românească“, care a debutat la Biblioteca Academiei Române, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în 15 ianuarie 2021, și va continua în alte șase orașe din țară – Cernavodă, Constanța, Galați, Brăila și Târgu Ocna, Iași, localități în care se află construcții cu valoare de patrimoniu realizate de Anghel Saligny.

Această expoziție, în care vom putea viziona documente de patrimoniu – între care șase imagini unicat de la construirea Podului «Carol I», aflate în colecția Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, mesajul Regelui Carol I care a fost zidit la temelia piciorului stâng al podului ce îi poartă numele, schițele Teledinamicului de la Salina Târgu Ocna – ne va prilejui o întâlnire de suflet cu o mare personalitate a acestei țări, inginerul-inventator Anghel Saligny, și ne oferă ocazia să îndeplinim o datorie pe care o avem ca un testament mut, scris sub semnul istoriei, credinței și valorilor românești“, a declarat curatorul expoziției, lt. col. (r) Cornelia Prioteasa, președintă a Asociației pentru educație socio – emoțională „Combat Stress Ro“.

Evenimentul se desfășoară sub egida Bibliotecii Academiei Române și este organizat de Asociația pentru educație socio-emoțională Combat Stress RO, în colaborare cu Casa de Cultură „I.D. Chirescu“ Cernavoda, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Portului Constanța, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I“, Filiala Constanța, Asociația Culturală „Tomis“, Societatea Națională a Sării SALROM – Sucursala Târgu Ocna, Asociația Psiterra din Iași și Televiziunea ACUM TV – Bacău.

La începutul lunii martie, expoziția „În lumina culturii – opera lui Anghel Saligny“ va fi itinerată și la Constanța, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *