„În lumina culturii – Opera lui Anghel Saligny“, de la București și Constanța la Târgu Ocna
„Valori și modele naționale în educația românească. În lumina culturii – Opera lui Anghel Saligny“ se numește proiectul care se va desfășura, în perioada 15-31 ianuarie, sub egida Bibliotecii Academiei Române.
Activitățile incluse în cadrul proiectului vor lega vor lega tematic șapte orașe din țară în care marele inginer și inventator român a realizat cele mai reprezentative construcții cu valoare de patrimoniu: București, Iași, Constanța, Cernavodă, Galați, Brăila și Târgu Ocna.
Proiectul va debuta vineri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, la Biblioteca Academiei Române, cu vernisajul unei expoziții foto-documentară itinerante și cu un webinar dedicat realizărilor lui Anghel Saligny, evenimente care se vor desfășura în intervalul 17.30-19.30.
La webinar participă și doi specialiști ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța: dr. Lavinia Dumitrașcu – „Un pod pentru eternitate – Podul lui Anghel Saligny de la Cernavoda“ și dr. Delia Cornea – „Anghel Saligny și Cuibul Reginei“.
„Obiectivul proiectului este acela de a promova valorile românești în societatea noastră și, în mod special, în educația generațiilor tinere, cu scopul de a menține în memoria socială imaginea marilor personalități care au contribuit la construirea României Moderne și a civilizației sub semnul istoriei, credinței, tradițiilor, valorilor și modelelor culturale românești“, spun organizatorii.
Inițiatorii proiectului „Valori și modele naționale în educația românească. În lumina culturii – opera lui Anghel Saligny“ sunt Asociația pentru educație socio-emoțională Combat Stress RO și Asociația Psiterra – Iași. Partenerii proiectului sunt Biblioteca Academiei Române, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Portului Constanța, Societatea Națională a Sării SALROM – Sucursala Târgu Ocna, Direcția de Cultură Cernavoda, Televiziunea ACUM TV – Bacău.