Un dar teatral de la „Thetis“, trupa Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Constanța

În luna în care este celebrată iubirea, trupa „Thetis“, trupa Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Constanța, invită publicul la teatru, pentru a urmări comedia romantică „Iată femeia pe care o iubesc“, de Camil Petrescu.

Spectacolul va avea premiera sâmbătă, 20 februarie, de la 17.00, în sala mare a Centrului Educativ Multifuncțional pentru Tineret „Jean Constantin“. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, cu respectarea tuturor măsurilor referitoare la contextul epidemiologic.

Adaptarea scenică pentru nevăzători a fost făcută de Teodora Sîrbu, regia spectacolului este semnată de Gelu Ciobanu, care face parte și din distribuție, iar actrița Lidia Șuleru, profesor de teatru și consultant artistic în cadrul asociației, s-a ocupat de îndrumarea actorilor. Scenografia este semnată de Lăcrămioara Dumitrașcu.

Pare aproape greu de crezut că o persoană cu deficiență totală sau parțială de vedere reușește să joace pe scenă cu ușurință, dar așa este. Membrii trupei «Thetis» joacă teatru cu pasiune, bucurie, cu iubire de viață, ajutați și îndrumați de oameni inimoși, care, pro bono, formează alături de actori o echipă entuziastă. În acest spectacol, pentru prima dată, alături de actorii nevăzători s-au alăturat oameni de scenă care nu numai că-i îndrumă, dar și joacă  împreună“, au precizat reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Constanța, prin intermediul unui comunicat de presă.

Celor șase actori amatori nevăzători din distribuție, Mariana Globaru, Niculaie Rusu, Mihaela Căruțașu, Iulian Iova, Florentina Pandelea și Elena Panait, li s-a alăturat Gelu Ciobanu, dar și tânăra absolventă de teatru Adriana Spiri Makri.

Gelu Ciobanu: „Îmi doresc din inimă ca acest spectacol să fie bine primit de public și apreciat corespunzător“

Despre experiența sa cu trupa „Thetis“, regizorul și actorul Gelu Ciobanu a mărturisit: 

Am fost solicitat de trupa «Thetis» a Asociației  Nevăzătorilor Constanța să montez spectacolul  «Iată femeia pe care o iubesc». Îi cunoșteam pe cei de la «Thetis» de câțiva ani și am apreciat bucuria și dragostea lor pentru teatru! Este un spectacol nu ușor, pentru niște nevăzători, dar cunoscând potențialul lor artistic, am acceptat cu drag! Piesa aparține cunoscutului dramaturg Camil Petrescu. Este o dramă de idei, o formă a dramaturgiei moderne. Îmi doresc din inimă ca acest spectacol să fie bine primit de public și apreciat corespunzător.

La inițiativa trupei s-a dorit ca, din punct de vedere al distribuției, să fie un mix de nevăzători și cei care văd. Astfel, au fost primiți alături de ei: tânără și talentata actriță Adriana Makri și subsemnatul! Un sprijin incontestabil în realizarea acestui spectacol, l-am avut din partea a două doamne minunate: Teodora Sîrbu, care semnează adaptarea scenică pentru nevăzători și, nu în ultimul rând, talentata actriță Lidia Șuleru, consultant artistic și profesor de teatru, cărora le mulțumesc din inimă și în fața cărora mă-nclin!

Închei aici spunându-vă că vă așteptăm cu brațele deschise, sâmbătă 20 februarie, ora 17.00, la sala Centrului Cultural «Jean Constantin», pentru a urmări premiera spectacolului cu titlul «Iată femeia pe care o iubesc». Se potrivește „mănușă“, pentru că ne aflăm în luna sărbătoririi dragostei! Iubiți tot ce e frumos și curat, în această lume!“.

Lidia Șuleru: „Nu am cum să nu mă minunez de talentul acestor oameni deosebiți, de abilitățile lor de a juca pe scenă“

Despre jocul actorilor, despre talentul și pasiunea lor, despre spectacol, dar și despre creațiile lui Camil Petrescu, actrița Lidia Șuleru, profesor de teatru și consultant artistic în cadrul Asociației Nevăzătorilor din Constanța, a precizat:

Toate personajele sunt interesante și nu am cum să nu mă minunez de talentul acestor oameni minunați, de abilitățile lor de a juca pe scenă, de a intra atât de bine în pielea personajelor. Decorul, nebunia, atmosfera creează acest spectacol excepțional. Pasiunea, dragostea, durerea și dorul sunt câteva emoții ale acestui act artistic.

Trupa «Thetis», prin metoda Teatru, a  găsit o cale de a fructifica trăirile, creația, improvizația și în primul rând curajul de a juca pe scenă în fața publicului. Piesa este bine jucată și actorii se identifică cu rolurile lor.

Este interesant cum începe spectacolul, iar la final capătă alt sens. Autorul lasă la aprecierea publicului să decidă dacă personajele Ana – Bella sunt două femei diferite sau o singură femeie cu un soi de personalitate disociată. 

Operele lui Camil Petrescu sunt structurate pe o pasiune sau un sentiment, ele fiind adevărate monografii ale unor idei. Introspecția psihologică se regăsește în majoritatea operelor sale, prin observarea vieții interioare, prin analiza psihologică a conștiinței personajelor născute din frământări,  tensiune intelectuală, etică umană. Semnificația titlurilor  operelor lui Camil Petrescu reflectă starea interioară a personajelor, sugerând esența dramatică a conștiinței, a aspirației spre absolut“.

Teodora Sîrbu: „Facem teatru de cinci ani și așa am înțeles că nu există «nu se poate!»“

Emoționantă este și mărturisirea Teodorei Sîrbu, cea care s-a ocupat de adaptarea scenică pentru nevăzători a piesei lui Camil Petrescu:

Lucrez de 15 ani cu nevăzători. Ei mi-au dezvăluit un univers atât de interesant încât nu am mai putut să renunț și am avut împliniri pe măsură. De ceva ani sunt voluntar și pot să spun cu mâna pe inimă că îi iubesc. Facem teatru de cinci ani și așa am înțeles că nu există «nu se poate!».

Ca nevăzători, au renunțat la poziția de auditor de teatru și au învățat cum să își descopere trupul, mimica, mișcarea. Cât de mult a contat «cum apar, să nu fiu ridicol, să nu râdă lumea de mine» e foarte important! Și cum au depășit aceste frici!  Acum joacă pe scenă, după luni de repetiții în care, pentru încurajare, mă lipeam de ei și făceam mișcările împreună, le explicam nuanțe asociind, situațiilor din text, exemple din viață. Am trăit fiecare moment împreună, cu bune și mai puțin bune. Sâmbătă vor ieși pe scena pentru a cincea premiera. Și chiar dacă oamenii cu vedere doresc să vadă pe scenă vedete de București, chiar dacă mass-media nu îi întâmpină totdeauna cu prețuire, ei merită tot respectul. Pentru că muncesc mult, pentru că iubesc ceea ce fac, pentru că pot să se autodepășească. Și pentru că iubesc oamenii.

Acum le stau alături doi profesioniști cu suflete mari cărora sunt mulțumită că le predau ștafeta, Gelu Ciobanu, regizor și actor și Lidia Șuleru, consultant artistic/ actriță și profesor de teatru. Și mai sunt mulțumită că în acest edificiu uman de finețe și excepție, rămâne poate undeva, amprenta sufletului meu“.

Invitație de la suflet la suflet

Celelalte patru spectacole care întregesc repertoriul trupei „Thetis“, alături de comedia romantică „Iată femeia pe care o iubesc“, sunt: comedia „Cheful suprem“, de Tudor Mușatescu, drama „Domnișoara Nastasia“, de George Mihail Zamfirescu, comedia „ O inspecție școlară“,de Branislav Nusici și musicalul „Pygmalion“, de George Bernard Shaw.

Deși societatea nu este obișnuită cu astfel de desfășurări, membrii trupei «Thetis» au hotărât să iasă la rampă în atenția dumneavoastră, după realizări de succes și premii obținute în festivaluri de gen atât naționale cât și internaționale și doresc să vă facă să înțelegeți că a fi nevăzător nu este un dezavantaj major, că atunci când vrei, poți chiar și în lipsa acestui important simț și că ele, persoanele nevăzătoare, pot, printr-un efort mult mai mare, să se bucure de o viață frumoasă, realizată și de ce nu, de înțelegerea și respectul văzătorilor. Vă invităm deci la un spectacol cu intrare liberă, care să mai aline dorul spectatorului de teatru, să urmărim povești spuse și jucate prin ochii minții lor, către sufletele dumneavoastră. Vă așteptăm cu drag la teatru!“, au transmis reprezentanții Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Constanța.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *