Filme, teatru și întâlniri muzicale în cadrul stagiunii BE.SAFE

Cea de-a cincea săptămână a stagiunii estivale BE.SAFE – BestSummerArtFEst Constanța 2020, organizată de Teatrul de Stat Constanța, debutează cu filme selecționate la Transilvania International Film Festival – TIFF 2020. În programul acestei săptămâni se vor mai regăsi spectacole de teatru, spectacole folclorice, dar și întâlniri muzicale.

Luni – o călătorie în „Ținutul“ islandez

Luni, 17 august, de la ora 21.00, în spațiul deja cunoscut din Parcul Arheologic, va fi proiectat un film islandez selecționat la Transilvania International Film Festival – TIFF 2020, „The County“ / „Ținutul“ este cea mai recentă peliculă a regizorului islandez Grimur Hakonarson, premiat la TIFF în urmă cu câţiva ani pentru „Rams“ / „Despre oameni şi oi“.

Acțiunea filmului o are în prim-plan pe Inga, o fermieră islandeză care crește vaci de lapte și se revoltă împotriva atotputernicei Cooperative locale. „Femeia încearcă să-i convingă și pe alți fermieri să i se alăture în lupta contra corupției din Cooperativă, dar se confruntă cu dependența și loialitatea comunității față de această entitate care domină prin monopol. Inga își pune la bătaie toate resursele ca să scape din ghearele Cooperativei și să-și trăiască viața așa cum vrea“, se arată în sinopis.

Marți – „Jaful secolului“ care a inspirat serialul „La casa del papel“ 

Marți, 18 august, de la ora 21.00, în Parcul Arheologic va fi proiectat un alt film (argentinian de această dată) selecționat la TIFF, „The Heist of the Century“ / „Jaful secolului“, povestea celebrului jaf de la filiala din Acassuso a Băncii Río, care i-a inspirat pe creatorii seriei „La casa del papel“ și care s-a petrecut în realitate în Argentina.

Proiecțiile de film sunt oferite de Centrul Cultural Județean „Theodor T. Burada“, partener al stagiunii BE.SAFE.

Citește și:  „Caravana filmelor TIFF“ ajunge la Constanța

Miercuri se oferă „Pensiune completă“ și… „Cioburi de poveste“

Miercuri, 19 august, de la ora 21.00,la Teatrul de Vară „Soveja“, constănțenilor li se oferă… „Pensiune completă“. Spectacolul, o producție a Teatrului Mic din București, are la bază textul lui Pierre Chesnot și viziune regizorală a lui Gelu Colceag.

„Pensiune completă“ este „o comedie bulevardieră cu replici spumoase, cu personaje schematice şi hazoase, plină de încurcături“.

Descrierea organizatorilor continuă: „Ce se întâmplă atunci când soţia ştie că, din motive profesionale, soţul merge, de zece ani, într-o anumită localitate, unde se cazează la acelaşi hotel, Hotel Mimoza, când, de fapt, el îşi vizitează amanta, ce locuieşte într-o casă înconjurată de mimoze? Ce face acest soţ când află că soţia, curioasă, vrea să îi facă o surpriză şi să i se alăture în acest hotel mult-lăudat, pentru o scurtă vacanţă? Cum reacţionează amanta când trebuie să ofere pensiune completă nu doar cuplului cu pricina, ci şi altor turişti interesaţi de discreţia oferită de hotel?“.

Tot miercuri, 19 august, de la ora 21.00, la ruinele din Parcul Arheologic, Asociația Culturală „Georgiana Rusu“ va prezenta spectacolul „Cioburi de poveste în Scythia Minor“, de Cristiana Keresztes, în regia lui Iulian Enache.

Povestea de dragoste dintre Irina, fata princepsului Tomisului și al Scythiei și gladiatorul Diodoro va aduce în prim-plan episoade importante ale istoriei Dobrogei, cum ar fi confruntarea dintre episcopul Bretanion și împăratul Valens, dar și informații prețioase despre preoteasa Aba și Mater Cybele, zeița cetăților, a stâncilor și a fecundității“, spun organizatorii.

Joi, „Praf de stele“

Joi, 20 august, de la ora 21.00, Teatrul „Nottara“ din București va prezenta, la Teatrul de Vară „Soveja“, „Praf de stele“, de Norm Foster, în regia lui Lucian Sabados.

„Praf de stele“ este descris de către organizatori ca fiind „un spectacol extrem de amuzant, profund emoționant și tulburător de romantic“.

„Acțiunea se petrece pe balcoanele alăturate ale unui bloc dintr-un mare oraș. Protagonistul, John Cummings, discută cu trei femei: Fay, Angel şi Gwen, care îi devin, succesiv, vecine. John e ziarist şi încearcă să scrie un nou roman, dar îşi petrece timpul mai degrabă încercând să le cunoască pe cele trei. Fay este prostituată, Angel, o tânără care vrea să devină cântăreaţă, iar Gwen şi-a părăsit soţul şi vrea să înceapă o viaţă nouă. Cu fiecare nouă vecină, viaţa protagonistului devine tot mai amuzantă. Discută despre sex, dragoste, viaţă şi moarte, cu mult umor şi… câteva lacrimi“, mai precizează organizatorii.

Vineri, spectacol folcloric și un nou început cu „un Adam și o Eva“ trecuți de 40 de ani

Seara de vineri începe, de la ora 20.30, la Teatru de Vară „Soveja“ cu un spectacol folcloric oferit de Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada“ și susținut de ansamblul „Izvoare dobrogene“ și invitații săi.

Tot vineri, 21 august, de la ora 21.00, în Parcul Arheologic, Teatrul de Artă București prezintă „Și veni bărbatul la femeie”, de Semion Zlotnikov, în regia lui Bogdan Budeș, „o comedie cu două personaje despre dorința primordială de a împărți singurătatea la doi“, altfel spus, „un Adam și o Eva, la vârsta maturității“.
Iată despre ce este vorba: „Dina și Victor sunt trecuți de patruzeci de ani, divorțați și fiecare are câte un copil dintr-o fostă căsătorie. «Trecuți de patruzeci de ani» nu e o vârstă la care viața ia sfârșit. Așa că doi prieteni comuni încearcă să le vină în ajutor aranjându-le o întâlnire. Victor se prezintă acasă la Dina, într-o seară ploioasă de sâmbătă. Dar amândoi au de înfruntat temeri, frustrări și dezamăgiri din trecut. Așa că se apropie unul de celălalt cu o stângăcie plină de candoare, care dă naștere unor replici strălucitoare. O comedie înduioșătoare, o privire amuzată asupra a doi oameni care vor să o ia de la capăt, împreună“.

Sâmbătă și duminică, muzică cu Teatrul „Ion Dacian“ din București 

Sâmbătă, 22 august, de la ora 21.00, pe scena Teatrului de Vară „Soveja“, artiștii de la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian“ București prezintă „This is my song“, un concert cu momente celebre din musical-uri și muzică de film, sub conducerea muzicală a lui Alexandru Ilie.

Vor interpreta piese din coloana sonoră a unor filme și musical-uri celebre soliștii vocali și orchestra Teatrului „Ion Dacian“.

Duminică, 23 august, de la ora 21.00, tot la Teatrul de Vară Soveja, artiștii de la „Ion Dacian“ vor prezenta „Seară franceză“, un colaj de șansonete și arii celebre din operete franceze.

Biletele pot achiziționate fie online, prin platforma www.mystage.ro, fie de la casa de bilete a Teatrului de Stat Constanța (Bulevardul Ferdinand Nr. 11), deschisă de miercuri până duminică, inclusiv, între orele 09.00-12.00 și 16.00-21.00.

Tichetele pot fi achiziționate și de la casa de bilete a Teatrului de Vară „Soveja“, cu două ore înainte de începerea spectacolelor.

 

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *