Rămas-bun, Viorel Poiată!

Pictorul dobrogean Viorel Poiată, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Tulcea, s-a stins din viață marți, 18 august. Avea 69 de ani.

Viorel Poiată s-a născut pe 25 aprilie 1951, în localitatea tulceană Sulina. În anul 1974 a devenit licențiat al Facultății de Arte din cadrul Universității Timișoara.

De asemenea, în frumosul oraș de pe Bega a deschis, în anul 1974, prima sa expoziție personal, la Sala „Lira“. Ultima sa expoziție personală, intitulată „Artă și flori“ a fost vernisată în 2005 la Tulcea Galeriile Fondului Plastic aparținând Uniunii Artiștilor Plastici. Era o expoziție de acuarele închinată maestrului său, Constantin Găvenea (1911-1994), la 11 ani de la trecerea sa în eternitate.

Cu acel prilej, colegul său Adrian Pal spunea: „Viorel Poiată face parte din categoria celor care se pot descurca foarte bine pe orice suport. Acuarela-i dă posibilitatea să fie cald, apropiat, să-și domolească «tupeul» pe care îl afișează în creațiile realizate pe lemn, sticlă și pânză.

Expoziția deschisă în memoria maestrului, dar și a profesorului său, Constantin Găvenea, prezintă peisaje și naturi statice în tehnica acuarelei. Dirijând culoarea foarte atent, realizând adevărate construcții grafice, prin suprapuneri colorate, iar de cele mai multe ori spontan, desenând cele mai discrete detalii și treceri de nuanțe și tonuri ale jocului luminii pe elementele naturii, autorul face dovada multiplelor posibilități creative.

Materia și spațiul urmărite atent au ca rezultat rafinamente estetice deosebite. Autorul lucrărilor de astăzi este un demn urmaș al maestrului Găvenea, iar bucuria este imensă când acuarela are urmași demni de invidiat în continuare la Tulcea“.

Bogata s-a activitate artistică s-a concretizat în numeroase expoziții personale, de grup și colective în țară și străinătate.

În 2019, a câștigat Premiul I al Bienalei Internaționale de Pictură „Alexandru Ciucurencu“, ediția I, eveniment organizat de Muzeul de Artă Tulcea.

Cu siguranță, s-ar fi aflat și printre laureații Bienalei Naționale de Grafică „Constantin Găvenea“, eveniment la prima ediție care se va desfășura, în perioada 16 octombrie-14 noiembrie, tot în orașul de pe Dunăre.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *