Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România. Repere cronologice, la moment aniversar

La Biblioteca Județeană Constanța (BJC) „Ioan N. Roman s-au sărbătorit ieri, 25 de ani de existență a filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România. Aniversarea tardivă, pusă probabil pe seama pandemiei (pe 25 ianuarie s-au împlinit 26 de ani de la constituirea uniunii de creație, iar actul fondator a fost marcat faptic în 2020, prin publicarea antologiei „Ex Ponto Epic Orchestra“) a avut loc într-un cadru restrâns, în sala „Liliana Lazia”, alături de gazda evenimentului, directorul BJC, dr. Corina Apostoleanu, aflându-se fostul președintele al filialei Dobrogea a USR, Ovidiu Dunăreanu și actualul președinte, prof. univ. dr. Angelo Mitchievici.

Întâlnirea a fost transmisă în direct, pe pagina de Facebook a instituției de gazdă. Cu acest prilej, au fost postate și fotografii de la constituirea filialei,din arhiva personală a lui Ovidiu Dunăreanu. În aceste imagini care poartă patina timpului apar, ca o mărturie pentru posteritate, chipurile unor regretați oameni de cultură ai spațiului tomitan, precum:  longevivul redactor-șef al revistei „Tomis“, prozatorul Constantin Novac, redactorul-șef adjunct, poetul Nicolae Motoc, actorul și poetul Vasile Cojocaru, directorul de la acea vreme al Bibliotecii Județene, Constantin Dumitru-Zamfir, poetul Arthur Porumboiu, scriitorul Victor Corcheș, prozatorul, poetul și traducătorul Florin Șlapac, latinistul Ștefan Cucu.

infiintare filala dobrogea a uniunii scriitorilor din romania vasile cojocaru

De  asemenea, s-a vorbit despre antologia de proză „Ex Ponto Epic Orchestra“, îngrijită de Ovidiu Dunăreanu și regretatul Octavian Dumitru Unc tipărită în anul aniversar 2020, precum și despre cel mai recent număr al revistei „Ex Ponto“.

S-au trecut în revistă aparițiile anterioare, din primii ani ai filialei, dar s-au prezentat și proiectele, printre care editarea unei antologii de poezie.

Această instituție (n.r. – filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România) este o realitate și este un lucru excepțional în spațiul acesta al Dobrogei, care și-a înființat în istorie instituțiile fundamentale mult mai târziu decât celelalte provincii din țară“, a spus în deschiderea evenimentului prozatorul și publicistul Ovidiu Dunăreanu subliniind totodată că „prezența filialei demonstrează că Dobrogea, în spațiul cultural-literar nu este mai prejos decât niciunul dintre ținuturile românești“.

De altfel, prozatorul dobrogean a prezentat și demersurile făcute înainte de anul 1995, pentru constituirea unei asociații profesionale a scriitorilor din spațiul dintre Dunăre și Marea Neagră.

Un prim pas 

Acesta a amintit că o tentativă de a se înființa o organizație a celor care scriu la Constanța a avut loc în martie 1949, la inițiativa unor scriitori tineri, printre care poetul Alexandru Gherghel, Corneliu Leu, profesorul Grigore Sălceanu, „dar mai cu seamă Dimitrie Stelaru, care a fost ca o cometă în spațiul acesta al Dobrogei“.

„Mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă aveam înființată filiala de atunci, din anii aceia, am fi fost astăzi mult mai vizibili, mult mai puternici și mult mai avizați în plan literar“, a spus Dunăreanu.

Din păcate, filiala nu a putut rezista, deoarece anii aceia erau dominați de ideea de proletcultism, scriitorii fiind „îndemnați și mai cu seamă publicați în presa literară locală și centrală cu creațiile despre patrie, partid, despre munca în CAP-uri, despre socialismul cel drag și de neînvins“.

Cenaclul lui Marin Porumbescu și revista „Tomis“

Regruparea celor cu talent literar s-a făcut, în anii 60, în cadrul cenaclului condus de Marin Porumbescu, „un bun causeur, un prozator interesant, ușor suprarealist, ceea ce nu convenea cenzurii și puterii de atunci“. Gruparea înființată atunci a stat la baza înființării, în iunie 1966, a revistei „Tomis“.

Nașterea revistei Tomis este un moment remarcabil, pentru că de la revistele din perioada interbelică, ultima fiind «Litoral» a lui Dimitrie Olaru, în anii 1941-1942, o revistă remarcabilă de poezie, în zona constănțeană, de 20 de ani și ceva, nu mai apăruse nimic. Iată că revista «Tomis» a reușit să coaguleze în jurul ei un climat cultural, intelectual care, după 29 de ani, a contribuit din plin la nașterea filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România“, a spus Dunăreanu.

Prozatorul a amintit că cel care a avut un rol determinant în constituirea filialei a fost prozatorul Constantin Novac, redactorul-șef de la acea vreme al revistei „Tomis“, care avea o strânsă legătură cu președintele Uniunii Scriitorilor din România, eminentul critic literar Laurențiu Ulici. Înființarea a avut loc la Cercul Militar Constanța, pe 25 ianuarie 1995, din partea autorităților aflându-se primarul Constanței de atunci, medicul pediatru Corneliu Neagoe.

laurentiu ulici corneliu neagoe constantin novac infiintare filala dobrogea a uniunii scriitorilor din romania

 

Ovidiu Dunăreanu a subliniat că, de-a lungul timpului, filiala dobrogeană a Uniunii Scriitorilor, s-a consolidat ca organism cultural de valoare, devenind cunoscută pe plan național, prin cărțile de autor ale membrilor săi, precum și prin volumele de prezentare, precum mini-dicționarele, cataloagele biobibliografice sau culegerile de portrete literare.

Au fost amintite titluri precum: „Scriitori la Tomis“ (1997), „Scriitori de la Tomis“, ediția a II-a (2000),  „Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România. 10 ani de la înființare“ (2005).

Din categoria antologiilor au fost amintite antologiile de proză „Vânzătorul de enigme“ (1993), „Concert la patru mâini“, de Ovidiu Dunăreanu, Liviu Lungu, Dan Perşa și Florin Şlapac (2005), și cea mai recentă, „Ex Ponto Epic Orchestra“ (2020), precum și antologia de poezie „Țara lui Poseidon“ (2009).

Acestora li se alătură albumul „Argonauții metaforei”, în două ediții, de Vasile Catană.
Aceste fapte nu se pot realiza fără sprijinul unor oameni de suflet. În ultimii ani, la ducerea la bun sfârșit a unor proiecte a participat eminentul chirurg Octavian Unc, care a fost alături de noi și a ajutat pe mulți alți colegi ai noștri cu sume de bani, pentru a-și scoate volumele de proză, volumele de poezie“, a mai spus prozatorul.
Literatura dobrogeană, „cu nimic mai prejos decât literatura pe care o scriu scriitorii ardeleni, munteni, moldoveni“
În cadrul întâlnirii, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, criticul literar prof. univ. dr. Angelo Mitchievici a subliniat că există două momente postrevoluționare cu caracter fondator în ceea ce privește cultura dobrogeană: înființarea în 1990 a Universității Ovidius din Constanța și înființarea filialei pe care acum o conduce, instituții între care există un parteneriat de durată.
Nu poate fi gândită o perspectivă modernă asupra peisajului cultural dobrogean fără a avea în vedere aceste două momente inaugurale și augurale”, a menționat Mitchievici.
În ceea ce privește ceilalți parteneri ai filialei Dobrogea a USR, criticul literar a nominalizat editura „Ex Ponto“ și revista de cultură cu același nume, coordonată de Ovidiu Dunăreanu, care a rămas un punct de reper după ce revista „Tomis“ a fost desființată.
Referindu-se la antologia aniversară de proză, omul de cultură a menționat că aceasta oferă o imagine a prozei dobrogene, „o literatură extrem de valoroasă, cu nimic mai prejos decât literatura pe care o scriu scriitorii ardeleni, scriitori munteni, scriitorii moldoveni și o simplă comparație ar arăta acest lucru, că nu ne aflăm într-un raport de inferioritate, ci într-un raport de diferență creativă, care este întotdeauna profitabilă“.
Mitchievici a anunțat că se va edita și o antologie de poezie contemporană, care să ofere imaginea completă a filialei dobrogene a Uniunii Scriitorilor din România.
Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *