Cântece tradiționale din România și Italia, interpretate de actori din Constanța și Lecce

Teatrul de Stat Constanța deschide pe 2 februarie rezidența constănțeană online a proiectului cultural „Genius Loci (Spiritul locului)“, prin prezentarea momentului artistic „Twinning Performing Arts“ , în care artiști ai Teatrului de Stat Constanța sunt filmați interpretând cântece tradiționale românești, iar artiști de la Lecce apar interpretând cântece tradiționale din Italia.

De asemenea, actorul Onur Uysal, din trupa internațională a Teatrului Astragali, va interpreta un cântec din Turcia.

De la Teatrul de Stat Constanța participă actorii Laura Iordan Adrian, Georgiana Mazilescu, Alina Manțu și Remus Archip, iar din Lecce, Anna Cinzia Villani, Simonetta Rotundo și Roberta Quarta.

Evenimentul este transmis online pe pagina de Facebook a teatrului, precum și pe pagina „Genius Loci“, începând cu ora 18.00.

Prima rezidență culturală de creație s-a desfășurat în insula grecească Zakynthos, unde actori de la Teatrul de Stat Constanța au participat la un workshop și un spectacol. Apoi proiectul a fost întrerupt din cauza pandemiei, în așteptarea unor vremuri mai bune, care să permită deplasările internaționale și spectacolele live, cu public. Însă, cum acele vremuri nu se întrezăresc, chiar dacă apar relaxări ușoare și temporare, a fost luată decizia ca proiectul să fie continuat cu mijloacele permise de lege, adică online, iar rezidențele de creație să fie adaptate contextului pandemic. Așadar, săptămâna aceasta va fi dedicată rezidenței românești, care va avea mai multe evenimente și activități“, au transmis reprezentanții instituției constănțene.

Astfel, săptămâna aceasta, în program sunt incluse alte întâlniri online.

Iată mai jos programul prezentat de echipa de comunicare a teatrului constănțean:

Miercuri este programat un moment mai puțin public, în cadrul activității «Who is My Neighbour» (Cine este vecinul meu?); mai puțin public pentru că include elevi de liceu și se va desfășura pe o platformă online. Elevi de la Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” din Hârșova, sub îndrumarea profesoarei Elena Manea vor citi online, pe roluri, câteva fragmente din piesa „Viața e vis” de Pedro Calderón de la Barca. Evenimentul va da posibilitatea elevilor să intre în contact cu literatura dramatică spaniolă, iar partenerii spanioli din proiect, de la Fundația Dansului ‘Alicia Alonso’ din cadrul Universității Regele Juan Carlos din Madrid, le vor vorbi despre cultura spaniolă.

Vineri, 5 februarie, de la ora 19:00, în cadrul activității «Community Heritage» (Patrimoniul comunității), va fi difuzat online, pe paginile Facebook ale teatrului și proiectului, un film documentar ce va avea ca temă tradițiile regiunii noastre. Filmul este realizat de Iulia Pană, artist vizual, jurnalistă și poetă, o personalitate polivalentă, recunoscută în comunitatea constănțeană.

Iulia Pană a colaborat și la proiectul anterior, în calitate de poetă, unul dintre evenimente fiind un recital actoricesc pe versurile ei, intitulat „Dincolo de întâmplări”, care a fost reprezentat și la Constanța, și în Italia, și în Spania.

Duminică, 7 februarie, de la ora 19.00, «Zburătorul“

Rezidența cuprinde și un exercițiu teatral realizat sub îndrumarea regizoarei Diana Mititelu. Este o scurtă reprezentație teatrală pe care o veți putea viziona, pe paginile Facebook ale teatrului și proiectului. Actorii Laura Iordan Adrian, Alina Manțu, Georgiana Mazilescu și Remus Archip, de la Teatrul de Stat Constanța și Onur Uysal, actor turc, din trupa internațională a Teatrului Astragali, au explorat împreună cu Diana Mititelu mitul Zburătorului. În folclorul românesc, Zburătorul era un spirit care venea noaptea la fecioare sau la femeile însărcinate. Lua forma unui tânăr frumos și nu putea fi văzut de nimeni altcineva din preajma femeii bântuite“.

Proiectul „Genius Loci“, cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Programul cultural Europa Creativă, este continuarea primului proiect european în care Teatrul de Stat Constanța a fost implicat, în 2018, „Legende pe ruine circulare“.

Lider de proiect este Teatrul Astragali din Lecce, Italia, o trupă internațională condusă de regizorul Fabio Tolledi, vicepreședinte al rețelei mondiale a Institutului Internațional al Teatrului, afiliat la UNESCO.

Partenerii proiectului „Genius Loci“ sunt Departamentul de Istorie, Societate și Studii Umaniste de la Universitatea din Salento (Italia), Teatrul de Stat Constanța, Fundația Dansului „Alicia Alonso“ din cadrul Universității „Regele Juan Carlos“ din Madrid (Spania), Directoratul General al Institutului Internațional al Teatrului – UNESCO (Franța), Municipalitatea din Zakynthos și Teatrul Tsi Zakynthos din Grecia.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *