Facultatea de Arte la… 20 de ani! Emoții, un concert aniversar și un mesaj de la Aida Abagief

Emoționați, cu bucurie în suflet, cu respect și recunoștință pentru cei care le-au fost și le sunt mentori, foștii studenți ai Facultății de Arte, specializarea Canto, din cadrul Universității „Ovidius“, au urcat, săptămâna aceasta, pe 23 mai, pe scena Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, pentru a dărui înzecit din talentul cu care au fost hărăziți.

În sală, printre publicul meloman de la Marea Neagră s-au aflat foști și actuali profesori și studenți. Printre ei, cea care în prezent șlefuiește vocile studenților de la Arte – Canto, împărtășindu-le din vasta sa experiență, soprana Nicoleta Ardelean cu o impresionantă carieră solistică pe marile scene naționale, dar mai ales pe cele internaționale.

După ce au interpretat arii și duete din opere și operete celebre, alături de orchestra condusă de maestrul Radu Ciorei, cei șapte soliști ai serii, Laura Eftimie, Raluca Ciocă, Roxana Nițe, Doru Iftene, Marius Eftimie, Bogdan Ocheșel (foști absolvenți) și Noemi Modra (în prezent masterandă la clasa conf. univ. dr. Nicoleta Ardelean). au fost recompensați cu „Diplome de recunoștință“ de către rectorul Universității „Ovidius“, prof. univ. dr. Sorin Rugină și de către decanul Facultății de Arte, prof. univ. dr. Daniela Vitcu.

Surpriza serii, anunțată cu emoție de baritonul și profesorul universitar dr. Ioan Ardelean, a luat… vocea mult îndrăgitei soprane Aida Abagief, nume de prim rang al scenei lirice tomitane și membru fondator al Facultății de Arte. Printr-o înregistrare audio, pe fundalul sonor al delicatei arii „Caro nome“ (varianta instrumentală) din opera verdiană „Rigoletto“, Aida Abagief, care pe 14 iunie va împlini 82 de ani, a fost prezentă, într-un fel aparte, alături de cei din sală, de pe scenă și din culise.

„Nu-mi vine să cred că au trecut 20 de ani. Nu-mi vine să cred! Este împlinirea visului meu. Îmi vine să plâng. Atât de mult mi-am dorit să existe o facultate de arte în Constanța, în acest oraș minunat pe care eu îl iubesc. Iubesc marea pe care o văd aici în fiecare dimineața, de la fereastră. Mi-am dorit teribil de mult să se înființeze o facultate și am reușit. Cu un profesor care îmi era ca un frate și a murit, pianistul Sărăcescu (n.r. Daniel Sărăcescu – 11 octombrie 1963 – 24 ianuarie 2014), un om extraordinar, un pianist extraordinar și o foarte bună, excepțională profesoară Cristescu (dr. Carmen Cristescu). La început am avut mare noroc cu fostul rector Bavaru, care iubea artiștii teribil de mult și, mai ales, iubea muzica. M-a ajutat mult pentru a-mi realiza acest vis. Pentru început s-a numit Departament de Arte în cadrul Universității «Ovidius». Am început foarte frumos, a mers foarte bine. Prima promoție a fost de 20 de studenți, veniți aici ca să lucreze cu artiștii din Constanța. Ca profesori l-am avut pe domnul Solovăstru (n.r. basul George Corneliu Solovăstru) din Iași, am avut-o pe Marina Mirea, excepțională artistă. A fost secție Canto, secție Pedagogie și secție de Teatru și s-a demonstrat din plin că această instituție, acest Departament de Arte face cinste orașului. Atunci, domnul rector Bavaru i-a schimbat denumirea și l-a inclus în cadrul Universității «Ovidius» ca facultate de arte, cu secțiile respective. Veneau să dea examen la Constanța din toată țara. Și mă bucuram pentru că atât de mult mi-am dorit… Orașul Constanța are tineri foarte talentați și nu e ușor pentru ei să plece de acasă, la București sau în altă parte, ca să studieze, de aceea mi-am dorit această facultate. Sunt fericită că în urma mea rămâne ceva, ceva care face cinste orașului. Gândul meu pentru actualii studenți este să aibă încredere în profesorii pe care îi iau, să muncească și să fie cu sufletul în această meserie pe care și-au ales-o, pentru că teatrul are nevoie de soliști, și de instrumentiști, și de pedagogi. De aceea le doresc tuturor să ajungă să cânte în toată Europa. Asta înseamnă mare lucru. Înseamnă  că această facultate este capabilă să dea oameni care să fie apreciați și să facă cunoscut orașul Constanța. Și să dea Dumnezeu să ajungă fiecare ceea ce își dorește: solist și în țară, și la Constanța, și peste graniță, pentru că asta este meseria noastră. Pentru mine este o mare fericire și un mare vis împlinit și… pot să mor liniștită“, a spus Aida Abagief.

La propunerea decanului Facultății de Arte, prof. univ. dr. Daniela Vitcu, s-a ținut un moment de reculegere în memoria „dragului și iubitului coleg, membru fondator al Facultății de Arte, Daniel Sărăcescu“.

„Am emoții, pentru că nu de multe ori împlinești 20 de ani de la înființarea unei instituții, o instituție prestigioasă astăzi, precum Facultatea de Arte. (…) Zilele acestea, acești tineri au demonstrat, încă o dată, că fără echipă nimic nu se duce la bun sfârșit“, a spus și prof. univ. dr. habil. Ioan Ardelean.

Concert aniversar Facultatea de Arte, pe scena Teatrului „Oleg Danovski”

Finalul concertului aniversar al Facultății de Arte, alături de orchestra și corul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.

Geplaatst door Cultura Constanta op zondag 27 mei 2018

 

Apreciatul bariton constănțean a dat citire și mesajului directorului Teatrului „Oleg Danovski“, soprana Daniela Vlădescu, care din motive obiective nu a putut fi prezentă la eveniment: „Constanța este un oraș binecuvântat, mângâiat de soare și de valurile Mării Negre. Port important al Europei, leagăn de cultură, încărcat de istorie, are șansa de a cuprinde numeroase și diverse culturi ale etniilor care trăiesc în bună înțelegere și care își împart cu generozitate cultura și tradiția. Poate și aceasta este explicația nevoii de artă și de cultură și receptivitate a populației la tot ce este frumos și valoros. În Constanța, tinerii învață în școli cu tradiție și își pot desăvârși studiul în universitățile din oraș. Una dintre universitățile de referință este Universitatea «Ovidius», o școală superioară adevărată și temeinică, certitudinea și că tinerii dobrogeni vor deveni oameni de nădeje și profesioniști înzestrați. Acum 20 de ani, la o minunată inițiativă, s-a născut Facultatea de Arte a Universității «Ovidius». Mulți studenți au găsit la Teatrul Național de Operă și Balet «Oleg Danovski» un loc generos pentru practică și, mai apoi, mulți absolvenți și-au putut desăvârși studiul într-o instituție de spectacole profesionistă și performantă. Dar putem spune și că Teatrul Național de Operă și Balet «Oleg Danovski» a fost susținut de tinerii artiști bine pregătiți în școala constănțeană și binecuvântați cu talent și cu multă credință. Este un schimb benefic pentru cele două instituții de învățământ și de cultură, dar mai ales benefic pentru nivelul socio-cultural al Constanței. Actualmente, mulți, foarte mulți artiști lirici din cor și soliști vocali sunt absolvenți ai Universității «Ovidius» și sunt pregătiți de profesori eminenți ai Facultății de Arte din cadrul aceleiași universități. Le mulțumesc așa cum le mulțumesc tuturor dascălilor care insuflă iubirea pentru frumos și canalizează aceste talente către făgașul succesului și al profesionismului. La mulți ani Facultății de Arte, cu respect pentru toți cei care se dăruiesc noii generații și pentru cei care îmbrățișează minunata meserie de artist“.

„E un moment emoționant pentru noi. Sărbătorim anul acesta centenarul Marii Unirii, 140 de ani de la alipirea Dobrogei la patria mamă, dar și 20 de ani de la înființarea Facultății de Arte. Am crescut, dar suntem și hotărâți să rămânem tineri“, a spus, în cadrul evenimentului aniversar, și decanul Facultății de Arte, prof. univ. dr. Daniela Vitcu.

Concertul, la succesul căruia și-a adus susținerea și corul Teatrului „Oleg Danovski“, condus de maestrul Adrian Stanache, s-a încheiat cu „Brindisi“ din opera verdiană „Traviata“. Programul serii a mai cuprins lucrări din creația compozitorilor: Georges Bizet, Giacomo Puccini, Jacques Offenbach, Gherase Dendrino, Franz Lehar, Sergei Rahmaninov, Giuseppe Verdi, Gaetano Donizetti, Johann Strauss – fiul, Wolfgang Amadeus Mozart și Charles Gounod.

 

[Rich_Web_Slider id=”1″]

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *