Eveniment editorial: Istoricul de artă dr. Doina Păuleanu prezintă „Peninsula misterioasă“

Cei care doresc să afle mai multe despre istoria și frumusețea Constanței sunt invitați, marți, 19 noiembrie, la Muzeul de Artă Constanța, pentru a descoperi „Peninsula misterioasă“, cea mai recentă carte semnată de istoricul de artă dr. Doina Păuleanu.

Evenimentul editorial este programat de la ora 14.00.

Volumul „Peninsula misterioasă, incursiune în istoriile Constanței“, apărut în condiții grafice excelente la editura Monitorul Oficial, va fi prezentat de redactorul-șef al editurii, Anca Ivașcu, și de prof. univ. dr. Ioan Opriș.

Tomis, Constanza, Küstendje, Constanța – sunt numele pe care timpul le-a așezat în dreptul urbei marine, cu un trecut abisal, cu iz de poezie și de lacrimi, cu gust sărat de valuri și povești despre timpuri legendare. Doina Păuleanu, cunoscut critic și istoric de artă, director al Muzeului de Artă Constanța, aduce un omagiu orașului ei de suflet și pornește într-o călătorie impresionantă prin istoria lui atât de amplă și de complexă. Nu întâmplător își intitulează monografia «Peninsula misterioasă…», căci orașul e ca un mister imposibil de revelat în întregime. Povestea lui Ovidiu, poetul latin exilat pe aceste meleaguri din motive încă nedeslușite, și frumoasele lui versuri sporesc parcă misterul și farmecul ținutului.

Monografia este vastă precum călătoria, cu incursiuni în istoria, geografia, religia, arhitectura și cultura acestui oraș, într-o țesătură bogată de mărturii de ieri sau de azi ale celor care l-au cunoscut în călătoriile lor sau l-au studiat cu pasiune documentară. Există un permanent dialog între trecut și prezent, două lumi care se oglindesc, Lumea veche și Lumea modernă, așa cum reiese din însăși structura cărții. Ilustrațiile, constând în fotografii, cărți poștale, desene, hărți sau reproduceri ale unor opere de artă plastică, vin să întregească imaginea și depun mărturie după mărturie despre importanța și frumusețea locului“, se arată pe site-ul Monitorului Oficial.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *