„Eu aleg România“, un spectacol antrenant pentru Centenar, marca Radio Constanța

Pe 1 Decembrie, ziua în care românii de pretutindeni au celebrat 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, cu mândria că sunt contemporani cu Centenarul, Radio Constanța a venit în mijlocul locuitorilor de la Marea Neagră, pentru a sărbători împreună acest eveniment unic, prin muzică, dans, imagini și multă voie bună.

Expoziția și spectacolul „Eu aleg România“, găzduite de unul dintre cele mai mari și mai animate centre comerciale din Constanța, City Park Mall, au constituit argumente ca și constănțenii să se simtă mândri că sunt români „conectându-se“ cu graiul, cultura și tradițiile care definesc acest popor.

Spectacolul „Eu aleg România“, prezentat de realizatorul Radio Constanța Nicu Ispas, a adus pe scena amplasată lângă bradul împodobit soliști îndrăgiți de muzică populară, care au invitat publicul la hore, sârbe, bătute, învârtite și geamparale.

„La mulți ani, români frumoși!“

Programul artistic a fost deschis de Elena Sima din Moldova cu interpretarea imnului național, „Deșteaptă-te, române!“.

elena sima eu aleg romania

 

„La mulți ani, români frumoși: dobrogeni, ardeleni, moldoveni… La mulți ani! Felicitări Radio Constanța, pentru că gândește pentru dvs. evenimente de înaltă ținută culturală. Am venit aici cu un gând de unitate, de fraternitate, de respect și de cinstire pentru eroii care s-au jertfit și sacrificat pentru ca nouă astăzi să ne fie bine, să trăim în libertate. Le doresc celor tineri să trăiască frumos, să se bucure de libertatea pe care ei, eroii, ne-au lăsat-o“, a spus Elena Sima după care, prin cântecele sale vioaie, i-a purtat pe toți constănțenii în Moldova ei natală.

„Mă bucur că am venit aici, la frații mei din Dobrogea, iar căldura dvs. o duc în Moldova“, a spus interpreta Elena Sima, la finalul microrecitalului pe care l-a susținut.

După aceea a venit rândul tinerei Iustina Ispas, elevă la Centrul Cultural Județean „Teodor Burada“, secția Canto popular, la clasa profesoarei Maria Stîngă, să încânte publicul cu vocea ei clară interpretând două cântece dragi dobrogenilor: „Struguraș de poamă bună“ și „Geamparalele“.

iustina ispas eu aleg romania

Dansurile populare, care nu puteau lipsi din spectacolul „Eu aleg România“, au fost susținute de tinerii membri ai ansamblului Româncuța din Cumpăna, coordonat de Constantin Olteanu, atmosfera de sărbătoare fiind întreținută și de cei trei soliști: Cătălin Câmpanu, Elena Iordan şi Ştefania Luzinschi.

ansamblul romancuta din cumpana eu aleg romania

Apoi în fața publicului s-a prezentat reprezentantul Bucovinei, solistul Ioan Chirilă, care, după ce a făcut tradiționala și cuvenita urare, „La mulți ani!“, a mulțumit organizatorilor: „Iată că și la marile sărbători, Radio Constanța știe să facă evenimente culturale cu totul și cu totul deosebite. Sper ca melodiile din Bucovina să vă meargă la suflet“.

ioan chirila eu aleg romania

După aceea, a venit din nou rândul dobrogenilor să încânte publicul de toate vârstele. Profesoara de limba română Elena Chirică le-a oferit celor prezenți cântece de la mal de mare, iar Aurel Sava a încântat, la rândul său, cu cântece special alese pentru o asemenea zi de sărbătoare.

Născut în comuna constănțeană Chirnogeni, Marian Vijoi a adus la City Park Mall, la invitația Radio Constanța, cântecul oltenesc venind tocmai din Italia, acolo unde locuiește cu familia, pentru a participa la spectacolul „Eu aleg România“.

marian vijoi eu aleg romania

„Vreau să mulțumesc Radio Constanța, pentru că mi-a dat prilejul să particip la un eveniment așa de important, de Ziua Națională a României, și să mă întâlnesc cu dvs. Sper ca în această seară (n.r. – sâmbătă, 1 Decembrie) să vă înveselesc sufletul“, a spus Marian Vijoi, care a ales să cânte nu pe scenă, ci în mijlocul publicului.

Seara s-a încheiat cu recitalul oferit de îndrăgiții soliști de muzică populară care formează unul dintre cele mai trainice de interpreți de pe scena românească, Mituța și Dumitru Ridescu din zona folclorică Vlașca.

„La mulți, România! La mulți ani, oameni buni! Este o zi cu totul specială, o zi când ne amintim de momentul de acum 100 de ani, de cei care s-au jertfit pentru a ne lăsa atâta avuție, atâtea bogății, printre care și tradiția noastră sfântă, folclorul românesc, cântecul popular“, a spus Dumitru Ridescu, înainte de a susține alături de soția sa un emoționant recital, cu cântece despre iubirea de părinți, de copii, de frați și de țară încheind cu cântece vesele, așa cum se cuvine la ceas de sărbătoare.

Spectacolul „Eu aleg România!“ și expoziția „Eu aleg România – Istoria românilor în 100 de momente esențiale“ fac parte din proiectul cultural „România 100 – Eu Aleg România“, desfășurat sub egida Radio România, prin Radio Constanța, și susţinut de Guvernul României, prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

expozitie eu aleg romania city park mall

În Anul Centenarului, expoziția „Eu aleg România – Istoria românilor în 100 de momente esențiale“, care va rămâne deschisă la City Park Mall până pe 20 decembrie, reprezintă o lecție de istorie necesară prin imaginile și informațiile pe care le conține. Ea demonstrează că România de azi s-a construit pe baze solide și că vestigiile istorice și arhitecturale pe care le adăpostește sunt motive de mândrie, la fel ca și artefactele arheologice descoperite pe acest pământ, leagăn al atâtor culturi.

Printre aceste, celebrele statuete neolitice „Gânditorul“ și „Perechea sa“ aparținând culturii Hamangia, „Tropaeum Traiani“, monumentul triumfal de la Adamclisi considerat de Grigore Tocilescu „actul de naștere dăltuit în piatră al poporului român“, dar și Bisericuțele rupestre de la Basarabi constituie adevărate motive de mândrie pentru constănțeni.

Înainte de începerea spectacolului, precum și în timpul desfășurării acestuia, echipa Radio Constanța a împărțit publicului steaguri tricolore.

 

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *