„Drama pentru toți“, ateliere online de scriere dramatică pentru elevi

Teatrul de Stat Constanţa, în parteneriat cu Asociaţia Frilensăr.ro, invită adolescenții cu talent la scris, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, să se înscrie la ateliere online de scriere dramatică.

„Drama pentru toți“ reprezintă, conform inițiatorilor proiectului, o serie de ateliere de scriere creativă și scriere dramatică destinate adolescenților din Constanța, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Piatra Neamț, Sibiu, „care au chef de joacă în scris și timp liber în izolare“.

„Inițial, ar fi trebuit să ne vedem face-to-face, la aceeași masă, în șase teatre din țară (n.r. – Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul «Matei Vișniec» Suceava, Teatrul pentru copii și tineret «Gong» Sibiu,Teatrul «Anton Pann» Râmnicu Vâlcea, Teatrul «Toma Caragiu» Ploiești), unde să ne apucăm să punem teatru la cale și dramaturgia sub lupă, însă situația dificilă prin care trecem cu toții ne-a împins în online. Nimic nu e imposibil, așa că #stămcasă, și ne scriem dramatic online.

Programul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Înscrierea se face online, completând un formular online.

Teatrul este mult mai mult față de ceea ce un spectator vede pe scenă. Teatru pornește de la un gând, de la o idee. Iar acest prim gând, această primă idee, se transformă în dramaturgie, într-un scenariu, într-o piesă de teatru, baza oricărui spectacol de teatru. Ne propunem să deslușim împreună cu minim 30 de adolescenți din Constanța, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Piatra Neamț și Sibiu, ce înseamnă dramaturgia asta și cum ar putea să prindă viață. Primi pași în scrierea dramatică, iar acești primi pași, vor fi conduși de alții, și vor alcătui un volum de piese de teatru scrise numai și numai de adolescenți. Ce zici, tage bi?“, spun organizatorii.

Trainerii adolescenților vor fi actorul, regizorul și dramaturgul Daniel Chirilă și actorul și dramaturgul George Cocoș.

Daniel Chirilă este fondator al platformei culturale Frilensăr în anul 2013, manager, dramaturg și regizor al acestei platforme. A absolvit Facultatea de Teatru din Iași în 2012 și a jucat în spectacole de teatru regizate de Radu Afrim, Ion Sapdaru, Cătălin Cucu și Amalia Olaru. A colaborat în calitate de dramaturg cu regizori ca Andrea Gavriliu, Ștefan Lupu, Horia Suru și Răzvan Mazilu, iar în 2016 a câștigat Premiul pentru cea mai bună trupă de actori la Gala Hop. În prezent este regizor angajat al Teatrului Tineretului Piatra Neamț.

George Cocoș este actor angajat al Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul“ Iași. Ca dramaturg, s-a remarcat începând cu anul 2018, fiind selecționat pe lista scrută a Concursului de mono-drame de la Bacău, cu textul „Șpagă“. A câștigat trei premii la Concursul de dramaturgie Dan Borcia, textele sale fiind montate la Teatrul Tineretului Piatra Neamț cu textele (School ft cool, Jurrasic și Legume). A realizat documentarea și textul spectacolului „Don’t do drugs“, care a avut premiera în anul 2018 în Iași, Addarta. A fost unul din cei cinci rezidenți ai Drama 5, un program special creat de Reactor de creație și experiement Cluj pentru tinerii dramaturgi români.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *