„Dobrogea, de la Imperiul Otoman la Regatul României. Administrație, percepții și relații bilaterale (1878-1918)“

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzduiește astăzi, 8 aprilie, de la ora 15.00, conferința „Dobrogea, de la Imperiul Otoman la Regatul României. Administrație, percepții și relații bilaterale (1878-1918)“, organizată de Institutul „Yunus Emre“ / Yunus Emre Enstitüsü Constanța.

Evenimentul care se va desfășura în aula „Adrian Rădulescu“ îi va avea în prim-plan pe: conf.univ.dr. Emanuel Plopeanu, lect. univ. dr. Cezmi Karasu şi dr. Metin Omer.

Mai jos găsiți o scurtă prezentare a activității celor trei invitați, oferită de organizatori.

Dr. Metin Omer este cercetător științific III la Institutul de Știință, Cultură și Spiritualitate „Ovidius“, Universitatea „Ovidius“ din Constanța. A obținut titlul de doctor în istorie la Universitatea Hacettepe din Ankara, în anul 2018. Lucrările sale abordează evoluția turcilor și tătarilor din Dobrogea, în principal fenomenul emigrației interbelice și relațiile româno-turce. A coordonat împreună cu Florin Anghel și Gabriel Stelian Manea, volumul de studii „Marea, loc al memoriei și al desfășurărilor geostrategice“, este coeditor, alături de Adriana Cupcea și Manuela Marin, al volumului „Seminarul Musulman din Medgidia. Documente și memorie“, apărut la Editura ISPMN, în anul 2016, iar în anul 2017 a coordonat împreună cu Adriana Cupcea volumul „Un destin la Marea Neagră. Tătarii din Dobrogea“. Începând din anul 2014 predă cursul de Istoria și civilizația tătarilor, iar începând cu anul 2017, cursul „Istoria și civilizația turcilor dobrogeni“, în cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța.

Lect. univ. dr. Cezmi Karasu s-a născut în anul 1958 în Eskișehir, acolo unde a urmat și studiile gimnaziale și liceale. Timp de 20 de ani a lucrat la căile ferate. Masteratul și doctoratul le-a urmat la Universitatea Ankara. Din 1994 predă la Universitatea Osmangazi din Eskişehir, Facultatea de Istorie. Între anii 2000-2001 a fost director adjunct fondator la Colegiul Pedagogic „Kemal Ataturk“. Lucrările sale se axează pe Țara Românească-Moldova și Dobrogea.

Conf.univ.dr. Emanuel Plopeanu este absolvent al Facultății de Istorie și Științe Politice, Universitatea „Ovidius“ din Constanța (1998); teza de doctorat susținută la Universitatea „Alexandru I.Cuza“ din Iași cu titlul „Politica Statelor Unite față de Turcia între 1943 și 1952“, publicată la Editura Institutul European, în 2009. Decan al Facultății de Istorie și Științe Politice din 2012. Preocupări în domeniul relațiilor turco-americane la începutul Războiului Rece; în prezent, preocupări în direcția reevaluării raporturilor româno-turce în perioada interbelică și a celui de-al Doilea Război Mondial, pe baza documentelor de arhivă românești și a istoriografiei turce. De asemenea, are preocupări în direcția publicării literaturii memorialistice turcești despre România. A efectuat stagii de cercetare la Ankara și Istanbul. Este coautor al unui volum de documente diplomatice românești, dedicat relațiilor bilaterale româno-turce în perioada 1923-1938, precum și în perioada 1939-1944, ultimul sub tipar.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *