De la Constanța, turneul „Stradivarius“ 2018 continuă în întreaga țară

Un om, o vioară și bucuria de a dărui, de a împărtăși frumusețea dincolo de cuvinte a marii muzici care deschide inimi și alină suflete. Și totuși cuvintele își au locul lor în recitalurile pe care Alexandru Tomescu, cântând la vioara Stradivarius, le susține în întreaga de țară, încă din 2008, de când a avut loc primul turneu cu faimosul instrument muzical. Deoarece sunetul viorii Stradivarius trebuie să ajungă la cât mai multă lume.

Acompaniat de pianista Angela Drăghicescu, Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu au pornit în turneu, anul acesta, de la Constanța, de pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“. Pentru  charismaticul violonist în vârstă de 41 ani, Constanța nu este un nume oarecare pe o hartă. Pentru el, orașul de la malul Mării Negre are o rezonanță aparte, deoarece aici, în urmă cu 32 de ani, își începea cariera solistică. Avea doar nouă ani.

Programul ediției a XI-a a Turneului Internațional „Stradivarius“, care se desfășoară sub genericul „Balada – Un secol de Muzică!“, pentru a marca centenarul Marii Uniri, este 100% românesc, cu creații semnate de: Mihail Jora, Dinu Lipatti, George Enescu, Constantin C. Nottara, Mircea Chiriac, Dumitru Capoianu, Tiberiu Olah și Ciprian Porumbescu.

„Dacă în urmă cu câțiva ani am explorat întregul repertoriu pentru vioară și pian semnat de George Enescu, mi-am dat seama că pe lângă acest mare stejar al muzicii românești sunt o mulțime de alți compozitori care merită și ei să fie cunoscuți, merită și ei să fie aduși în fața publicului“, a spus pe 9 mai, în deschiderea turneului, Alexandru Tomescu.

„Hora Unirii“, pusă pe note de Enescu încă din 1917, un cântec de leagăn, reinterpretat de Dinu Lipatti, o serenadă compusă de tânărul student Mircea Chiriac, pentru a o cuceri pe frumoasa și inabordabila sa colegă de bancă Arșaluis Calaigian, care i-a devenit și soție dăruind apoi o fiică ce a moștenit talentul părinților săi, Corina Chiriac, toate stau mărturie pentru sensibilitatea creatorilor români dintotdeauna, celebri sau anonimi.

„Nu este nimic mai greu pentru compozitori și pentru interpreți decât să dea viață unor astfel de bijuterii muzicale aidoma unui haiku, deoarece într-un număr limitat, adesea strict de silabe, de timpi, în muzică, trebuie să sintetizezi un univers sonor“,  a mai spus Tomescu.

În fiecare oraș, „Balada“ lui Alexandru Tomescu este cântată alături de unul din corurile Cantus Mundi, susținute de Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin. La Constanța, frumoasa misiunea de „a acompania“ cu glasurile lor vioara Stradivarius le-a revenit celor 30 de copii care formează corul Galacteea al Școlii „Gala Galaction“ din Mangalia, dirijat de Andreea Imre Rusu.

Banii strânși în urma donațiilor ce au loc după concertele din cadrul Turneului Internațional „Stradivarius“ 2018 susțin campania „Sunet pentru sănătatea copiilor“, care presupune dotarea secțiilor de pediatrie din spitale cu aparatură audio-video. La Constanța, banii vor fi donați Spitalului Județean.

Cu vioara Stradivarius, la care a câștigat dreptul să cânte, în urma unui concurs, în anul 2007, drept reînnoit în 2013, pentru o perioadă de alți cinci ani, Alexandru  Tomescu a venit la Constanța de mai multe ori.

Vioara Stradivarius, păzită în permanență, evaluată în 2014, la 1,5 milioane de euro, face parte din patrimoniul național, categoria Tezaur.

Cea de-a XI-a ediție a Turneului Internațional „Stradivarius“, care a debutat pe 9 mai, la Constanța, la Teatrul „Oleg Danovski“, a continuat la Brăila (10 mai – Teatrul „Maria Filotti“) și Brașov (11 mai – Filarmonica de Stat).

Alexandru Tomescu va încânta cu sunetul celebrei viori și pe iubitorii muzicii din Oradea (15 mai – Filarmonica de Stat), Sighișoara (17 mai – Sala Mare de Festivități), Bistrița (18 mai – Sinagoga), Suceava (20 mai – Casa de Cultura a Studenților), Mihăileni, Botoșani (20 mai – Casa „George Enescu“), Iași (21 mai – Palatul Culturii), Focșani (22 mai – Teatrul Municipal de Stat „Maior Gh. Pastia“), Târgu Jiu (29 mai – Parcul Brâncuși), Timișoara (2 iunie – Filarmonica de Stat Banatul), Sibiu (3 iunie –  Filarmonica de Stat – Sala Thalia), București (5 iunie – Sala Radio), Ploiești (6 iunie – Filarmonica de Stat), Sfântul Gheorghe, Covasna (7 iunie – Centrul Cultural Arcus) și Buzău (11 iunie – Teatrul „George Ciprian“)

Share:

One thought on “De la Constanța, turneul „Stradivarius“ 2018 continuă în întreaga țară

  • 13 mai 2018 la 22:50
    Permalink

    Frumos articol! La cât mai multe astfel de știri !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *