Copiii descoperă tainele ouălor de Paște în cadrul atelierelor de la Muzeul de Artă Populară Constanța

De aproape trei săptămâni, pragul Muzeului de Artă Populară Constanța este trecut de sute de copii de grădiniță și elevi atrași de perspectiva de a învăța câte ceva din tainele pictării și încondeierii ouălor de Paște. Pe înțelesul lor.

Mai întâi, la atelierele muzeale cu tematică pascală, coordonate de specialiști ai instituției de cultură constănțeană, află ce înseamnă un motiv tradițional. Tot aici învață și ceea ce înseamnă migala în timp ce pictează concentrați, cu multă grijă, motivele tradiționale conturate cu negru pe ouă de hârtie. Este momentul de maximă atenție în care singurul zgomot care se aude este cel produs de creioanele de colorat care „aleargă“ pe hârtie acoperind spațiile albe. Apoi lipesc ouăle frumos desenate pe un carton colorat care se transformă în cea mai frumoasă felicitare cu tematică pascală deoarece este unică, făcute de mâinile lor și poate fi dăruită mamei.

ateliere muzeale paste muzeul de arta populara constanta

După ce misiunea lor artistică se încheie, au posibilitatea să vadă la parterul Muzeului de Artă Populară, în cadrul expoziției dedicate sărbătorilor pascale, care sunt etapele încondeierii ouălor tradiționale cu ajutorul chișiței, instrument cu al cărui vârf „se scrie“ pe ouă cu ceară de albină topită. Și află apoi că frumoasele culori care se regăsesc pe frumoasele ouă, adevărate opere de artă, sunt extrase din plante.

În vitrina care ilustrează tematica lunii aprilie, „Simboluri pascale“, pot vedea ouă pe care au fost pictate simboluri creștine: scena Răstignirii, spicul de grâu, crucea și vița-de-vie. Iar pentru un tablou complet al sărbătorilor pascale pot admira icoanele pe sticlă transilvănene care au ca tematică Patimile și Învierea lui Hristos, precum și cele în care apare Maica Domnului Jalnică, plângându-și Fiul răstignit.

Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *