„Adormirea Maicii Domnului“, tematica lunii august la Muzeul de Artă Populară Constanța

În cele mai mari încercări ale vieții, țăranul român a găsit întotdeauna alinare la Maica Domnului cea Grabnic Ajutătoare închinându-i-se cu adâncă evlavie și recunoștință. Din acest motiv, Fecioara Maria apare adesea „zugrăvită“ în icoanele țărănești pictate pe sticlă în celebrele centre de iconari din Transilvania, în diferite ipostaze: ținându-l în brațe pe Pruncul Iisus sau jelindu-L atunci când Acesta este răstignit pe cruce.

Sunt și icoane, mai puține la număr, care prezintă Adormirea Maicii Domnului, pe care creștinii ortodocși o prăznuiesc în cea de-a 15-a zi a lui august sau Gustar, după cum mai este cunoscută în popor luna în care se coc și gustă roadele pământului.

Din acest motiv, la Muzeul de Artă Populară Constanța, tematica lunii august este Adormirea Maicii Domnului. Acest moment de o importanță covârșitoare este redat într-o frumoasă și valoroasă icoană pe sticlă de secol XIX, cu rama băițuită, la realizarea căreia s-a folosit foița de aur.

Icoana este realizată de unul dintre vestiții meșteri iconari din Țara Oltului, Arpașul de Sus, Savu Moga, care a scris cu pensula, în partea de jos a compoziție, anul realizării, 1871.

Apărătoarea celor năpăstuiți

„Icoana reprezintă scena Adormirii Maicii Domnului, așa cum apare ea redată în viziunea iconografică ortodoxă consacrată. Trupul Fecioarei, așezat pe catafalc, este vegheat de Iisus Hristos, care ocupă planul central al compoziției, pe verticală. Încadrat de îngeri, Mântuitorul ține pe brațul drept un prunc înfășat în scutece albe, care simbolizează sufletul neprihănit al Precistei. În registrul inferior al compoziției, apare redat necredinciosul Iefonias căruia un înger i-a retezat mâinile cu sabia, drept pedeapsă pentru încercarea de a fi răsturnat catafalcul pe care se afla așezat trupul Maicii Domnului. Prezența apostolilor la capătâiul Fecioarei arată mare cinstire de care se bucura aceasta.

În credințele poporului român, Maica Domnului (Maica Precista, Fecioara Maria, Sfânta Maria) este considerată apărătoarea tuturor celor năpăstuiți fiind invocată de creștini în momente de mari cumpănă.

Considerată a fi mamă prin excelență, Sfânta Maria este ocrotitoarea nașterii, creșterii pruncilor și sănătății familiei. În rugăciuni, Maica Precista este rugată să fie mijlocitoarea și garanta unei vindecări miraculoase, iar în folclorul românesc, în chip cu totul deosebit, a căpătat funcția de divinitate a vieții, fiind pusă în legătură cu fertilitatea, puterea și belșugul“, se arată pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă Populară Constanța.

Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *