„Masa Raiului“ sau „ospățul ceresc“, într-o icoană pe sticlă de secol XIX, pictată la Nicula
Săptămâna aceasta, în cadrul proiectului online „Icoane pe sticlă din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța“, pe simezele virtuale ale instituției de cultură tomitane este prezentată o icoană cu o tematică specială, „Masa Raiului“, pictată în secolul al XIX-lea, la Nicula.
„Masa Raiului“ reprezintă una dintre temele mult îndrăgite de iconarii din Nicula. După cum menționează specialiștii Muzeului de Artă Populară Constanța, care oferă date din fișa analitică a obiectului de patrimoniu cu numărul de inventar 2094, „tema iconografică permite compartimentarea spațiului compozițional în cinci câmpuri rombiforme delimitate prin benzi ornamentate cu motivul «zăluței»“.
În rombul central este reprezentat un motiv floral supradimensionat, care se reia și în câmpurile triunghiulare alăturate celor cinci romburi.
De laturile rombului median se sprijină cele patru romburi care-i înfățișează pe meseni care i-au parte la ospățul ceresc. Maica Domnului cu Pruncul și Iisus Hristos binecuvântând cu mâna dreaptă, se află întotdeauna în romburile superioare, în celelalte aflându-se alți sfinți, în acest caz Sfânta Cuvioasă Paraschiva, cea mai venerată dintre mucenițe și Sfântul Ierarh Nicolae.
Pentru redarea tematicii, iconarul niculean a recurs la un registru cromatic format din: albastru ultramarin, galben, roșu-cinabru, verde, negru și alb.
Icoana poate fi admirată atât pe pagina de Facebook a muzeului și pe site-ul acestuia fiind prezentă și în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța.