„Dobrogea – curs alternativ de istorie culturală“, la start
Proiectul „Dobrogea – curs alternativ de istorie culturală“, adresat elevilor din 20 de localități constănțene, a debutat pe 15 aprilie, la Băneasa și Ostrov, continuând a doua zi la Adamclisi și Dobromir și, pe 17 aprilie, la Hârșova și Ciobanu.
În cadrul proiectului, inițiat de Asociația Culturală „Georgiana Rusu“, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, copiii din localitățile amintite, dar și din altele 14, urmăresc gratuit un spectacol de teatru muzical a cărui producție este finanțată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Pe parcursul a 50 de minute, elevii urmăresc un spectacol în care se regăsesc fragmente muzicale, replici și/sau dialoguri purtate în limbile celor mai importante etnii care conviețuiesc alături de români pe teritoriul Dobrogei (turci, tătari, romi, ruși lipoveni, aromâni, greci, bulgari, evrei). În acest fel, organizatorii și-au propus să ilustreze prin cântec și cuvânt modelul de conviețuire interetnică specific Dobrogei.
„Proiectul oferă o alternativă culturală în procesul didactic în vederea conștientizării liceenilor din zone defavorizate cultural ale județului Constanța cu privire la elementele de memorie colectivă și la valorile ce definesc comunitatea dobrogeană de-a lungul istoriei. «Dobrogea – curs alternativ de istorie culturală» propune realizarea unui periplu artistic printre cele mai importante momente ale istoriei ținutului dintre Dunăre și Marea Neagră, în scopul informării mentalului colectiv și individual al publicului țintă cu privire la valorile istorice și culturale ale Dobrogei“, a spus managerul de proiect Georgiana Rusu.
Documentarea pentru spectacol a fost realizată de Cristian Cealera, scenariul este semnat Luiza Martinescu, regia, de Iulian Enache, iar ilustrația muzicală, de Alex Rebegea.
Accesul la spectacole este gratuit
Reprezentațiile au loc în săli de sport, săli de festivități sau alte spații propice desfășurării spectacolelor din cele 20 de școli din județul Constanța, sub forma unor ore de curs alternativ, respectiv o lecție de istorie culturală prin teatru muzical.
Următoarele „cursuri alternative de istorie culturală“ vor avea loc după următorul program:
- 18 aprilie: Poarta Albă (10:00) + Castelu (12:00)
- 19 aprilie: Murfatlar (10:00) + Cobadin (12:00)
- 6 mai: Topraisar (10:00) + Negru Vodă (12:00)
- 7 mai: Cogealac (10:00) + Mihai Viteazu (12:00)
- 8 mai: Mihail Kogălniceanu (10:00) + Nicolae Bălcescu (12:00)
- 9 mai: Cumpăna (10:00) + Techirghiol (12:00)
- 10 mai: Ovidiu (10:00) + Năvodari (12:00)
Bugetul total al proiectului este de 78.000 lei, din care 70.000 lei reprezintă finanțare AFCN, iar 8.000 lei, contribuție proprie a beneficiarului.