Cântec de Pasăre Măiastră și o interpretare covârșitoare

„Maria Tănase“ nu este doar un nume celebru scris între ghilimele, așa cum pare la prima vedere, ci este numele unuia dintre cele mai emoționante spectacole dedicate unui artist. Un recital actoricesc în regia lui George Bănică și în interpretarea răvășitoare a Adrianei Trandafir, prezentat pe 5 august la Amfiteatrul din Parcul Tăbăcărie în cadrul stagiunii estivale „Seri de teatru la Pontul Euxin“.

Un spectacol-recital în care Ionuț Dulgheriu apare în rolul unui scriitor care dorește să scrie să scrie o carte despre marea artistă și care îi soarbe cuvintele, fascinat de tulburătoarea poveste de viață a unei artiste cu o personalitate complexă și de o sinceritate dezarmantă.

Pe parcursul a aproximativ două ore, spectacolul a purtat publicul printre amintirile Mariei Tănase din mahalaua Cărămidarilor. Evocările din copilăria, tinerețea și maturitatea s-au contopit în gesturile și vocile prezentului, totul fiind presărat cu fragmente din cântece originale în interpretarea inconfundabilă și inimitabilă a celei pe care Nicoale Iorga a numit-o Pasăre Măiastră.

Un spectacol în care sunt evocate nume mari ale literaturii, istoriei, artei, teatrului de revistă și muzicii lăutărești: Liviu Rebreanu, Cezar Petrescu, Ion Pillat, Nicolae Iorga, Constantin Brâncuși, Grigoraș Dinicu, Constantin Tănase, Fărâmiță Lambru.

De apreciat a fost intenția regizorală de a face publicul să fie martor direct al schimbărilor gradate, mascate în clarobscur, survenite în vestimenația și fizionomia artistei, în fond, o trecere de la verva divei, din prima zi a interviului de documentare până la stările de irascibilitate și negare din zilele următoare alunecând ușor spre clipele de declin și de singurătate, marcate de o nestinsă sete.

Stagiunea estivală „Seri de teatru la Pontul Euxin“, un proiect inițiat de Ghiuvelichian Clara PFA și finanțat de Primăria Municipiului Constanța. Acesta se desfășoară la Amfiteatru, în perioada 1-25 august, săptămânal, în zilele de joi, vineri, sâmbătă și duminică. Intrarea este liberă. Spectacolele încep de la ora 21.00.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *